Kies hoe jij ermee omgaat

door | 0 Reacties

En opeens stond alles stil.

Het was bijna half 7 ’s ochtends. Ik was gevallen in de douche en lag op de grond. Mijn kleine teen was in het doucheputje blijven steken: er zat een behoorlijk diepe snee. 

Ik voelde aankomen dat ik ging flauwvallen. Ik werd me bewust dat ik hulp moest zoeken. Terwijl iedereen in huis nog op één oor lag, vocht ik tegen het flauwvallen, hinkte naar de slaapkamer en vroeg manlief om hulp. Ik liet me op bed vallen en gaf me over.

De rest liet ik over me heen komen. Manlief ging over in de handelstand: verzorgde mijn wond en nam het ochtendritueel met de kinderen over.

Je hebt altijd een keuze

Na het doktersbezoek was ik 5 hechtingen rijker en had ik vermoedelijk een gebroken teen.

Interessant wat deze fysieke toestand mentaal met je doet. Gedachten die je zelfmedelijden versterken. Maar je schiet er niets mee op om jezelf zielig te vinden en voor de slachtofferrol te kiezen. Je kunt niet kiezen wat je overkomt, maar je kunt wel kiezen hoe je ermee omgaat.

Ik kies voor zelfsturing. Ik kies ervoor om te kijken naar wat nog wel kan, ook al gaat het anders dan eerst. Dat is oké. Kijk hiernaar zonder oordeel. En hoewel ik graag zelfstandig en onafhankelijk ben, omdat mij dit een gevoel van vrijheid geeft, is het oké om om hulp te vragen. Daarnaast kijk ik naar waar ik wel invloed op heb. Ik kan zelf zorgen voor fijne gedachten, dus dat doe ik ook. Kies hoe jij ermee omgaat.

3 Krachtige tips
  1. Aanvaard de situatie. Dit klinkt misschien heel makkelijk, terwijl dit niet altijd zo is. Maar door te accepteren dat het is zoals het is, stop je met vechten tegen de situatie. Wanneer je blijft vechten tegen de situatie, gaat daar al je (negatieve) energie naar toe. Door te accepteren, creëer je  ruimte voor positieve energie.
  2. Formuleer positieve gedachten. Je kunt dit doen in de vorm van affirmaties zeggen te jezelf. De zin: “Ik mag om hulp vragen” is daar een voorbeeld van. Zie afbeelding.
  3. Wees dankbaar.  Nu je het even niet alleen kan, staan er allemaal mensen voor je klaar om te helpen. Sta open voor hulp en zie de zorg, liefde en aandacht die je mag ontvangen. Dat is iets om bij stil te staan en dankbaar voor te zijn.

Bonustip: De drempel nemen lijkt soms een enorme stap, zowel letterlijk als figuurlijk, waar je als een berg tegenop kan zien. Begin met de eerste stap; de rest komt vanzelf, stap voor stap.

Oefening

De oefening met de 5 G’s is een inzichtgevende oefening. De 5 G’s staan voor Gebeurtenis, Gedachten, Gevoel, Gedrag en Gevolg. De Gebeurtenis staat voor iets dat je overkomt. Door te onderzoeken welke Gedachten deze Gebeurtenis bij je oproept, krijg je inzicht in jezelf. Het zijn namelijk je Gedachten die bepalen welk Gevoel het bij je oproept. Jouw Gevoel heeft invloed op jouw Gedrag wat weer invloed heeft op het Gevolg.

Doe deze oefening met je tiener zodat hij inzicht krijgt in zijn gedachten, gevoelens en gedrag en welke gevolgen dat heeft. Wanneer je je tiener zijn negatieve gedachten laat vervangen door positieve gedachten, zal hij ontdekken dat dat andere gevoelens, gedrag en gevolgen heeft. Zo ontdekt hij dat hij zelf invloed heeft in het omgaan met de situatie en dus zelf een keuze heeft. Kies hoe jij ermee omgaat.

Kies hoe jij ermee omgaat

Wil jij jouw tiener laten ervaren dat hij een keuze heeft? Dat hij meer invloed heeft dan hij denkt? In de training Word Je Krachtige Zelf werk ik o.a. met de Cirkel van Invloed en de 5 G’s. Super krachtige tools voor jouw tiener om te ervaren wat je zelf kan doen en hoe je hiermee kan omgaan. Geef jouw tiener op voor de volgende training: 

https://bit.ly/TrainingWordJeKrachtigeZelf20mrt

Warme groet,

Simone

Bron kaarten op foto: Lieverdeliefste

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *