Puzzelt jouw kind je?

door | 0 Reacties

Als moeder van 3 kinderen weet ik hoe het voelt als je kind niet lekker in zijn vel zit. Ik ken ook periodes van twijfel en onzekerheid, omdat je niet weet wat er aan de hand is met je kind. Dat je je zorgen maakt over je kind, dat je niet de vinger op de zere plek kan leggen. Wanneer je inzicht hebt in waar het gedrag van je kind vandaan komt, kan je je kind helpen om er mee te leren omgaan. Toen wij hulp zochten voor onze zoon voelde ik me opgelucht: we stonden er niet alleen voor; iemand (een professional) dacht met ons mee, bevestigde wat we vermoedden en gaf onze zoon en ons de juiste handvatten om er mee te leren omgaan. Het is fijn als er iemand met je meepuzzelt. Puzzelt jouw kind je?

Alle puzzelstukjes op z’n plek

Niet weten wat er met je kind aan de hand is, maakt je onzeker. Je wilt je kind graag helpen, maar je weet niet hoe, omdat onduidelijk is waar het gedrag van je kind vandaan komt. Het is enorm helpend, steunend als er iemand met je meedenkt zodat alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen. Door inzicht in het gedrag van je kind begrijp je je kind beter. Wanneer je kind je puzzelt, begrijp je je je kind niet altijd. Dit brengt soms verwijdering van je kind met zich mee, terwijl je juist ernaar verlangt om je met hem verbonden te voelen en hem te kunnen helpen. Alsof je kind en jij even op een andere radiozender zijn afgestemd. En dat vergroot jouw gevoel van machteloosheid. Puzzelt jouw kind je?

Stem je af op je kind

Achterhaal waar je kind behoefte aan heeft. Jouw kind heeft andere behoeftes dan jij. Wanneer jij na een lange werkdag even snel je kind naar bed wil brengen en behoefte hebt aan rust door met een kopje thee op de bank te gaan zitten, kan je kind nog een vol hoofd hebben door wat hij die dag heeft meegemaakt en dus nog zijn hele verhaal aan je kwijt willen. Jullie hebben in dit geval verschillende behoeftes. Het is de kunst om jouw behoefte als ouder even te parkeren en er op een later moment aan toe te geven. Natuurlijk zitten hier ook grenzen aan en kun je hier met je kind afspraken over maken. Nog mooier is het als je het kan voorkomen en overdag, bijvoorbeeld als je kind uit school komt, tijd te maken om naar het verhaal van je kind te luisteren.

3 Tips om samen met je kind te puzzelen
  1. Schep de juiste voorwaarden: zorg voor een open, warme sfeer waardoor je kind zich veilig en vertrouwd voelt. Kies een goed moment; bijvoorbeeld wanneer je andere kinderen naar hun clubjes zijn en je met je kind alleen bent en hij rustig is. Doe dit niet vlak voor het slapen gaan, omdat je kind er anders over kan gaan piekeren en niet in slaap kan vallen.  
  2. Praat met je kind ipv alleen over je kind: stel open vragen: hoe vind jij dat het gaat? Op deze manier probeer je te achterhalen of hij zelf last heeft van zijn gedrag. En vraag of hij het een cijfer wil geven. Zo heb jij een indicatie van hoeveel last je kind ervan heeft. Of vraag wat hij graag zou willen. Zo kan je kind je vertellen waar hij behoefte aan heeft.
  3. Doe spelletjes met je kind: maak contact op een manier die past bij jouw kind. Is jouw kind niet zo’n prater? Ga samen spelen, bewegen of samen lezen. Wanneer je op een speelse manier dingen aan bod laat komen, hou je het ook een beetje luchtig. Wanneer je kind iets met jou samen doet, kies dan iets waar hij zich prettig bij voelt. Als hij tegen zijn zin in een spelletje met jou moet spelen, werkt dat natuurlijk averechts.
Oefening

Is jouw kind overprikkeld en wil jij voorkomen dat je kind met een vol hoofd naar bed gaat? Een van de oefeningen die ik regelmatig aan ouders geef om met hun kind te doen, is de oefening Trein-tunnel. Jij als ouder bent de tunnel en je kind is de trein. Je begint om je kind een succeservaring te geven. Je maakt met jouw lichaam een tunnel waar jouw kind makkelijk onderdoor kan; bijvoorbeeld door je kind door je benen heen te laten gaan, terwijl jij in spreidstand staat. Neem steeds andere posities aan waarbij je je armen en benen steeds in andere stand zet. Wees creatief. Zo kun je je tunnel steeds nauwer maken waardoor het voor je kind steeds moeilijker wordt om door de tunnel heen te komen. Je kind kan zijn energie kwijt, jullie hebben samen contact waardoor je je verbonden voelt en doordat er samen gelachen wordt, zul je merken dat onrust plaatsmaakt voor ontspanning. Te leuk om niet te doen!

Ontbrekend puzzelstukje?

Heb jij een vermoeden wat het ontbrekende puzzelstukje bij jouw kind kan zijn, maar twijfel je nog? Laten we samen jullie puzzel compleet maken. Boek een gratis Krachtessie. Ik denk met je mee en geef je praktische tips die je direct kunt toepassen.

Kan jouw kind wel wat extra zelfvertrouwen gebruiken? Meld je dan gelijk aan voor het gratis webinar Schatgraven op donderdag om 10:00 uur. Ik geef jou een prachtige tool die jouw kind inzicht in zijn talenten geeft waardoor zijn zelfvertrouwen vergroot.

Ik puzzel graag met je mee!

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *