Staat jouw kind contact met je toe?

door | 0 Reacties

Kwetsbaar voel je je. En radeloos. Je ziet dat je kind het moeilijk heeft en je wil haar graag helpen. Alleen maakt zij het je onmogelijk om de verbinding te vinden zoals jij die graag wilt. Wat doe je dan? Staat jouw kind contact met je toe?

Veilige omgeving

Creëer voor je kind een veilige omgeving. Je kind ervaart de dingen op haar manier. De zienswijze van je kind en van jou kan verschillen, omdat jullie beiden uniek zijn. Het kan zijn dat je je kind niet begrijpt, maar heb er geen oordeel over. Luister naar haar. Bagatelliseer het niet in de trant van: “Zo erg is dat toch niet?” Je kind zal zich niet begrepen voelen en het misschien indirect als kritiek kunnen ervaren. Wees er voor je kind en heb een luisterend oor.

Staat jouw kind contact met je toe?

Vaste structuur

Het is belangrijk om te zorgen voor vaste structuur. De welbekende 3 R’s: rust, reinheid en regelmaat. Structuur biedt voorspelbaarheid. Wees consequent, dat zorgt voor duidelijkheid. Zo weet je kind waar ze aan toe is; dat je “ja” een “ja” is en je “nee” een “nee”. Het is wel belangrijk dat je kind ook haar eigen keuzes kan maken. Laat haar bijvoorbeeld uit twee dingen kiezen. Jij bepaalt uit welke twee dingen zodat het toch binnen jouw grenzen gebeurt. Het is namelijk belangrijk dat je kind inziet dat ze zelf invloed heeft op de situatie. Daar heeft ze hulp voor nodig van jou als ouder.

Staat jouw kind contact met je toe?

Als het toch niet lukt

Helaas kun je niet afdwingen dat je kind met jou gaat praten. Hoe graag jij dat ook wil. Soms wil je kind iets in haar eentje uitzoeken of wil ze niet met je praten uit schaamte, angst of juist om jou te beschermen. Het kan soms nogal confronterend zijn om te horen met welke gedachten je kind rondloopt. Zijn er in je familie- of vriendenkring mensen waar je kind mee kan praten? Geef toestemming aan je kind dat je het goed vindt dat ze er met iemand anders dan jezelf over praat. Geef haar dat vertrouwen. Moedig je kind aan om er met iemand over te praten. Is er geen vertrouwenspersoon voor je kind in de buurt? Zoek dan professionele hulp.  

5 Tips om contact te krijgen met je kind

Er zijn een aantal basisvoorwaarden die belangrijk zijn voor je kind om te besluiten om met jou als ouder in gesprek te gaan. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen.

Zorg voor een veilige omgeving: In een veilige omgeving is geen oordeel. Je kind durft vrijuit te praten, omdat zij zich veilig voelt. 

Verplaats je in je kind: Het kan zijn dat je je kind niet begrijpt. Vraag het haar om het uit te leggen zodat jij inzicht krijgt in wat er in je kind omgaat. Stel open vragen die je kind helpen om te verduidelijken wat er speelt.

Zorg dat je er bent: Wees veel beschikbaar. Juist op het moment dat je het niet meer verwacht, kan er een opening voor een gesprek komen. Wees er en zorg dat je oprechte aandacht geeft.

Zorg voor structuur: Structuur zorgt voor voorspelbaarheid. Wees duidelijk en consequent. Geef je kind binnen jouw grenzen ruimte voor eigen keuzes zodat ze kan ervaren dat ze zelf invloed op de situatie heeft.

Schrijf het van je af; als je kind het moeilijk vindt om erover te praten, kan ze het ook van zich afschrijven. Daarmee zijn alle nare gedachten uit haar hoofd. Door erover te schrijven, krijg je inzicht en overzicht waar je zo mee worstelt. Het is dan alsnog belangrijk om hulp te zoeken.

Bonustip: Naast dat het belangrijk is dat je kind erover praat, is het ook belangrijk dat jij erover praat. Met wie kan jij praten? Uit je zorgen om je kind. Het maakt dat je je er minder alleen in voelt staan.

Blijf er niet alleen mee lopen

Ook jij als ouder hebt een luisterend oor nodig en iemand met wie je je zorgen kan delen. Ik sta klaar voor je kind én jou als ouder. Ik kan met jou zijn als professional en ervaringsdeskundige.

Heb je behoefte aan hoe je met je kind in gesprek kan gaan? Ik geef je waardevolle handvatten met behulp van het stappenplan van de Geweldloze Communicatie. Ik vertel je er meer over in het gratis kennismakingsgesprek “Jouw Krachtige Kind”. Wacht niet langer, dan kun je direct de tips gaan toepassen.

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *