Als jouw kind veel boos is, lijkt het misschien dat hij stevig staat. Dat hij van zich afbijt. Maar kan het zijn dat hij onzeker is en moeite heeft om zijn grenzen aan te geven? Dan kan de boosheid een vorm van frustratie zijn en het niet duidelijk kunnen maken waar zijn grenzen liggen. Staat jouw kind stevig?
Grenzen
Woest, stampvoetend of zo boos dat er tranen komen? Hoe voel jij je als je boos bent? Je voelt je vaak niet gezien, gehoord of begrepen. Iemand is nu echt te ver gegaan, over je grenzen heen. Maar de vraag is of jij je grenzen duidelijk hebt aangegeven. Hoe heb je dat gedaan of durfde je dat niet? Als je het niet communiceert, hoe weet een ander waar jouw grenzen liggen? En dit geldt natuurlijk ook voor jouw gevoelige kind. Om duidelijk te zijn over zijn grenzen, moet je kind stevig staan. Staat jouw kind stevig?
Zekerheid in jezelf
Stevig staan gaat over zeker zijn. Zeker van jezelf zijn. Zelfverzekerd zijn. Als je zeker bent van jezelf, durf je je grenzen aan te geven. Zelfvertrouwen krijgen is iets wat je je kind kan leren. Feedback van anderen is hierbij heel leerzaam. Je kind krijgt dingen te horen die hij zelf heel anders ziet. Door deze positieve feedback zal het zelfvertrouwen van jouw kind een enorme boost krijgen. En zijn zelfbeeld zal hierdoor ook positiever worden.
Alles zit al in jou. Alleen zie je dat soms nog niet. Word je bewust van welke kwaliteiten jij hebt.
Door inzicht te krijgen in zijn talenten wordt zelfvertrouwen van jouw kind versterkt. Hoe leuk is het als dit op een speelse manier gebeurt door samen het spel Schatgravers te spelen?
3 Tips om jouw kind stevig te laten staan
Je komt er niet alleen met “Stop, hou op!” Wil jij je kind stevig laten staan en duidelijk over zijn grenzen leren communiceren? Ga aan de slag met onderstaande tips:
- Begin je zin met IK als iemand iets doet wat je niet prettig vindt. “Ik wil dat je stopt, omdat ik het niet prettig vind”. Leg dus uit waarom je wil dat het stopt.
- Zeg het met je lichaam: ondersteun je gesproken taal met je lichaamstaal. Dit kan je doen met (de intonatie van) je stem, je mimiek en je houding. Stevig staan begint letterlijk met twee benen stevig op de grond te staan. Word je bewust van hoe je je lichaam hierbij kan inzetten.
- Doen, doen, doen: wanneer je jezelf iets nieuws wilt leren, als je echt een nieuwe vaardigheid onder de knie wilt krijgen, moet je oefenen, oefenen, oefenen. Je leert niet iets nieuws door iets één keer te proberen. Blijf herhalen, want dan kan je veranderen en er een nieuwe gewoonte van maken.
Oefening
Oefenen met grenzen aangeven, moet je kind lijfelijk ervaren. Hoe gebruik ik mijn lichaam hierbij?
Staan en doen. Hoe doe je dat dan? Hieronder leg ik uit hoe je dat kan doen:
Geef je kind een (spring)touw. Vraag je kind om het touw in een cirkel om zich heen te leggen. Laat je kind ervaren hoe het voor hem is als je in zijn cirkel stapt. Let goed op de reactie van je kind. Vraag aan je kind hoe hij dat vindt. Als hij dat lastig vindt om te vertellen, kun je benoemen wat jij hebt gezien en check bij je kind of dit klopt. Wanneer je kind het niet prettig vond, vraag dan wat hij er aan kan doen. Meestal heeft je kind zelf de oplossing. Mocht dat niet zo zijn, kun je voorstellen om de cirkel kleiner te maken. Laat je kind opnieuw in de cirkel staan en vraag hoe hij dit ervaart. Is dit hetzelfde voor hem of is er verschil?
Het springtouw maakt de grens heel visueel. Wanneer je deze oefening wat vaker hebt geoefend, kun je het ook zonder touw oefenen.
Vind zekerheid in jezelf
Gun jij het jouw gevoelige kind om stevig te staan en zekerheid in zichzelf te vinden? Geef je kind op voor de Training Schatgraven. Deze training start nog één keer voor de zomervakantie. In een klein groepje van maximaal 6 kinderen komen we samen. Het zelfvertrouwen van jouw kind wordt versterkt door inzichten in zijn talenten.
Wat een goede blog met handige tips! Duidelijk uitgelegd.
Dank je wel, Loes! Goed om te horen!