Waar wil jouw tiener mee leren omgaan?

door | 0 Reacties

De balans opmaken; dat hoeft wat mij betreft niet op de laatste dag van het jaar. Je kunt elk gewenst moment uitkiezen om de balans op te maken. Hoe sta je ervoor? Weet je waar je naartoe wil? Zit je nog op de goede weg? Of wil je liever iets veranderen of ben je noodgedwongen je koers te wijzigen? Allemaal vragen om bij stil te staan als je dat wil wanneer het jou uitkomt. Ik vertel je graag mijn belangrijkste les van het afgelopen jaar. Waar wil jouw tiener mee leren omgaan?

 

Een korte terugblik

Ik viel onder de douche afgelopen februari; een flinke snee en hechtingen met gevolg. Dat was vervelend en onhandig, maar niet onoverkomelijk. Maar het triggerde ook mijn fibromyalgie. Ik was vooral moe, had weinig energie en liep tegen mijn fysieke beperkingen op. Ik wilde te veel, te snel en te graag en mijn lijf werkte niet mee. Met als gevolg veel weerstand en verzet. Ik wilde dit niet; het maakte me boos en verdrietig. Dus ik had wat te leren; ik moest het doorvoelen. Van wilskracht naar voelkracht. Waar wil jouw tiener mee leren omgaan?

 

Van weerstand naar acceptatie

Ondanks dat je niet kunt kiezen wat je overkomt, kan je wel kiezen hoe je ermee omgaat. Is dat makkelijk? Nee, niet altijd. Maar soms werkt het niet meer om iets te doen zoals je het al jaren doet. Of ben je over je grenzen heen gegaan zelfs zonder dat je het doorhad. 

Dat vraagt om verandering, om stil te staan. Stilstaan bij wie je bent, bij waar jij behoefte aan hebt, bij waar jij blij van wordt. Jezelf een beetje opnieuw uitvinden. Met een beetje hulp, want hoe fijn is het als je dit proces niet alleen hoeft te doorlopen. Dat er iemand is die met je meekijkt en je tips en adviezen kan geven. Voor mij was het fijn om tips te krijgen over hoe ik mijn energie weer beter in balans kon krijgen. En dat is gelukt met deze hulp. 

Door te accepteren dat het niet gaat zoals jij het wil, kun je je openstellen. Openstellen om bij jezelf te komen en te voelen wat goed voor jou voelt. En zo (her)ontdek je wat je nodig hebt en waar je plezier aan beleeft. 

 

5 Tips om tot acceptatie te komen

Op het moment dat je middenin je weerstand zit, weet je nog niet waar iets toe leidt. Daardoor kan je je kwetsbaar of onzeker voelen. Dat herken ik ook. Ik kan pas achteraf zeggen dat ik dankbaar ben voor de lessen die ik leerde door mijn val. Onderstaande tips pas ik dagelijks op mezelf toe. Ze gaan jou ook helpen.

Zorg goed voor jezelf:

stem elke dag af op jouw behoefte. Waar heb ik vandaag behoefte aan? Luister daarnaar. Dit kan elke dag anders zijn. De ene keer heb je meer behoefte aan slaap en de andere keer heb je meer behoefte aan beweging. Wat goede zelfzorg is voor jou bepaal je zelf. Leg jezelf niets op door een dagelijkse routine te maken van een bepaalde vorm van zelfzorg, maar varieer door naar je gevoel te luisteren. Pas zelfzorg dagelijks toe.

Heb zelfcompassie:

wees mild voor jezelf. We zijn geneigd om hard te zijn voor onszelf: ik moet nog harder werken of “Als ik dit doe, dan……..” Wat zachtheid voor jezelf zoals je die ook voor je vriend of vriendin hebt. Gun jezelf daar ook een beetje van. 💜

Waardeer jezelf:

zie wat er allemaal goed gaat. Zie wat je wel doet en kan. Geef jezelf eens een schouderklopje: “Dat doe je toch maar mooi.” Zie je talenten, leg niet de nadruk op wat nog niet goed gaat. Door jezelf een oprecht compliment te geven, vergroot je je zelfvertrouwen.

Aanvaard hulp:

weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Heb hierin ook compassie voor jezelf. Wees niet streng door je eigen overtuiging dat je het alleen moet zien op te lossen, maar wees zacht en gun jezelf dat steuntje in de rug. Soms weet je gewoon zelf even niet hoe je met bepaalde gedachten en gevoelens moet omgaan. Fijn als er iemand voor je is die met je meekijkt en je tips en adviezen geeft.

Gun jezelf tijd:

aanvaard dat het tijd kost om anders met de dingen om te leren gaan. Het gaat niet altijd zoals jij het bedenkt of wil. Een andere denkwijze kan soms ook heel helpend zijn. Vertrouw erop dat je vanzelf voelt dat het goed is en jezelf daar de tijd voor te geven.

 

Waar wil jouw tiener mee leren omgaan?

Vindt jouw tiener het lastig om met bepaalde dingen om te gaan? Heeft het bepaalde gedachten of gevoelens waar het geen raad mee weet? Gevoelens willen gewoon gevoeld worden.

Laat je tiener een coachingstraject bij mij volgen. Ik werk o.a. met de GevoelsVerkenner van Greetje Welten. Deze methodiek laat je op beeldende wijze je gevoelswereld verkennen. 

Voor meer informatie, reserveer hier een Krachtsessie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *