Wat helpt jouw hooggevoelige kind bij opgebouwde spanning?

door | 0 Reacties

Spuwt jouw kind ook weleens vuur? Dat betekent dat je kind last heeft van opgebouwde spanning. Wanneer je kind zo boos is dat hij vuur spuwt, weet je dat dat niet zo maar gebeurt. Dit kan alleen als er meerdere dingen aan vooraf gegaan zijn waardoor de spanning is opgebouwd. Tot het te veel is en eruit moet. Oftewel; gestapelde spanning. Wat helpt jouw hooggevoelige kind bij opgebouwde spanning?

Hooggevoelige kind met intense emoties

Uit onderzoek door Jadzia Jagiellowicz blijkt dat hooggevoelige personen met intensere emoties reageren op dezelfde prikkels. Daarbij merkt jouw hooggevoelige kind meer op dan niet-hooggevoelige kinderen. Ook de verwerking van deze prikkels is diepgaander. De diepgaande verwerking van de informatie lijkt tot meer stress te leiden. Dit lijkt de verklaring voor het intenser reageren op prikkels. Een intense reactie lijkt de andere kant van de medaille van het talent om sociale signalen te kunnen lezen. Wanneer je gevoelig bent voor de signalen uit je omgeving kun je je goed op de ander afstemmen. Daarmee ben je ook gevoeliger voor spanningen. En dat maakt dat je hooggevoelige kind ook intensere emoties ervaart en laat zien. Wat helpt jouw hooggevoelige kind bij opgebouwde spanning?

Wees duidelijk

Je hooggevoelige kind wil weten waar het aan toe is, wat er van hem verwacht wordt. Wees daar duidelijk in. Dit is namelijk de voorwaarde om tot groei te komen. Wanneer dit staat als een huis voelt je kind zich veilig om te bloeien en groeien. Wanneer je kind een boze bui heeft, is duidelijkheid ook heel belangrijk: maak vooraf afspraken over wat wel en niet mag. “Je mag jezelf en een ander geen pijn doen”, maar “Je mag je wel afreageren door in een kussen te slaan of tegen een boksbal.” Deze afspraken geven je kind duidelijkheid over waar jouw grenzen liggen. Dat heeft jouw kind nodig.

Prikkelverwerking

Hooggevoelige kinderen zijn te verdelen in twee groepen: je heb de rustige hooggevoelige kinderen. Zij zijn sneller overprikkeld door de vele prikkels die zij ervaren en de diepgaande verwerking van deze prikkels. Daarnaast heb je de hooggevoelige kinderen die high sensation seekers worden genoemd. Zij zijn sneller onderprikkeld. Zij hebben juist prikkels nodig. Naast actie hebben zij ook op tijd hun rust nodig. De high sensation seeker is namelijk ook hooggevoelig. Het klinkt tegenstrijdig dat zij zowel actie als rust nodig hebben. Is jouw hooggevoelige kind een high sensation stekker? Ga vooral op zoek naar een goede balans. Help je kind hierbij door fysieke prikkels aan te bieden. Het friemelen met pop it’s, spinners en tangles kunnen hierbij helpen. Deze fidget toys geven een zintuiglijke prikkel die helpt om lichaam en geest te reguleren. De één komt juist tot rust en de ander kan zich beter concentreren door het friemelen, omdat het brein als het ware wakker wordt geschud. Het werkt dus zowel tegen stress als tegen verveling.

3 Tips voor het omgaan bij opgebouwde spanning

Wil jij je hooggevoelige kind helpen bij het leren omgaan met opgebouwde spanning? Natuurlijk kun je beter voorkomen dan genezen, maar dat is in de praktijk helaas niet altijd haalbaar. Wat kun je dan doen? Lees deze waardevolle tips en pas ze direct toe.

  • Tip 1:

Breng samen met je kind in kaart door welke activiteiten of gebeurtenissen je kind spanning opbouwt. Doe dit met behulp van een spanningsmeter. Schrijf daarop ook waar je weer rustig en ontspannen van wordt. Doe dit op een rustig moment.

  • Tip 2:

Maak een ontlaadlijst: schrijf hierop bijvoorbeeld grof motorische activiteiten zoals trampoline springen. Schrijf ook dingen op die je kind in de klas mag doen zoals bijvoorbeeld krassen op een kladblok. Dit komt vooral neer op fysieke ontlading. Ga hierover ook in gesprek met de leerkracht van je kind zodat je kan aangeven waar je kind behoefte aan heeft.

  • Tip 3: 

Zorg dat je kind kan friemelen als hij daar behoefte aan heeft. Dit kan voorkomen dat de spanning opbouwt. Sommige kinderen hebben juist meer tactiele prikkels nodig. Wanneer ze kunnen friemelen, kunnen ze beter hun aandacht reguleren en wordt spanning vermindert. Neem eens een kijkje bij Sam, sensory & more: https://bit.ly/3zpxy0x . Hier wordt kleding gemaakt met aandacht voor prikkelverwerking: voor kinderen die minder prikkels willen, dus zonder labels en naadloos én voor kinderen die extra prikkels willen, met friemelelementen. Super zacht en nooit meer kriebels.

Als bonustip wil ik je meegeven dat je je kind een time-out gunt wanneer hij zo’n boze bui heeft. Op zo’n moment heeft het geen zin om met je kind in gesprek te gaan. Hij kan even niet logisch nadenken, omdat hij reageert vanuit zijn reptielenbrein. Je kunt er beter op een later moment op terugkomen. Eerst even flink bewegen.

Wil je meer weten?

Deze week is de week van de hsp. Hsp staat voor hoogsensitief persoon oftewel hooggevoeligheid. Vermoed jij dat hooggevoeligheid in jouw gezin speelt en ben je nog zoekende in hoe je jouw kind kan helpen? Maak direct een afspraak voor een gratis sessie Jouw Krachtige Kind zodat ik jullie verder op weg kan helpen. Zet vandaag nog de eerste stap naar blijdschap, zelfvertrouwen zodat jullie weer in jullie kracht staan.

Warme groet,

Simone

#weekvandehsp#hooggevoeligheid#hoogsensitiviteit#hsp#hsk#opgebouwdespanning#samsensoryclothing#hspclothing#nolabels#seamless#sensoryfriendlyclothing#jouwkrachtigekind

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *