Wat kan jouw tiener doen om het licht te blijven zien?

door | 0 Reacties

Jouw tiener ziet vooral het donker. Dat het geen licht ziet, wil niet zeggen dat het licht weg is. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat het het licht kan blijven zien? Wat kan hij of zij zelf doen en waar kan jij als ouder bij ondersteunen? Wat kan jouw tiener doen om het licht te blijven zien?

Ik zag zelf ook even geen licht meer

Na het overlijden van mijn eerste man door zelfdoding hoefde het voor mij eigenlijk ook niet meer. We waren nog geen half jaar getrouwd, hadden een kinderwens; we wilden samen oud worden. En ineens was mijn toekomstperspectief weg. Daar sta je dan alleen. Bij het boodschappen doen, zag ik mensen wegduiken. Ze wisten niet wat te zeggen. Dat maakte dat ik me alleen voelde op die momenten. Daarbij was boodschappen doen toch al niet zo mijn ding; ik wilde niet te veel voorraad in huis hebben, want stel je voor dat ik er straks niet meer zou zijn.

Waardoor ik het licht kon blijven zien, vertel ik je hieronder. Ik vertel je dit zodat jouw tiener de tips kan toepassen om ook het licht te blijven zien.

Blijf in beweging

Natuurlijk blijf je achter met vragen. Ik ging actief op zoek naar antwoorden in ons huis. Ik heb de hele boel op zijn kop gezet wat mogelijk kon wijzen op zijn waarom, ondanks de brief die hij achterliet. Letterlijk een grote schoonmaak gehouden was op dat moment mijn manier van overleven. Deze fysieke actie zorgde ervoor dat ik niet stil bleef zitten en de stress zich in mijn lijf zou opslaan. Zoek een manier van in beweging zijn die bij jouw tiener aansluit. Wanneer je iets doet waar je achter staat, is het makkelijker vol te houden.

Zorg voor samenzijn

Laat je omringen door mensen die van je houden zoals door je familie en je vrienden. Dit is waardoor ik bleef. Ik liet mij uitnodigen, mocht er zijn, draaide mee in gezinsleven van anderen. Dit maakte dat ik mij geliefd en waardevol voelde. En ook al kwam ik elke keer weer alleen thuis in een leeg huis waar de muren niet terug praten, ik was onder de mensen geweest en had met hen kunnen praten over mijn gevoelens en gedachten. Delen is helen. Het is fijn om niet alleen te zijn met je gedachten en gevoelens. In het begin liet ik mij uitnodigen. Later nodigde ik ook mezelf uit.

Wees open

Praten, praten, praten.  Al is er maar 1 iemand die luistert, die je klankbord wil zijn. Door te praten, kon ik mijn gedachten ordenen en erover reflecteren. Ik ontwikkelde bepaalde overtuigingen, maar het is altijd goed om je te blijven afvragen of het waar is wat je denkt. Dit gaat makkelijker als je met iemand in gesprek bent.

Mezelf uiten deed ik door middel van muziek. Ook muziek heeft een helende werking. Luisteren naar muziek bood mij troost. Door de teksten van de muziek voelde ik me begrepen en daardoor minder alleen. De zanger die zingt over verlies en dood laat blijken dat hij die ervaring ook heeft gehad.

Blijf dicht bij jezelf

Luister naar de signalen van je lichaam en voel waar je behoefte aan hebt. En geef daar ook gehoor aan. Pas je niet aan om anderen een plezier te doen. Als je even geen behoefte hebt aan die afspraak is dat ook oké. Wanneer je te veel doet wat een ander wil, raak je uit balans. Dicht bij jezelf blijven, lukt mij goed door stil te zijn en mijn gedachten te laten gaan. Zet die radio bewust uit op momenten en luister naar wat de stilte jou te zeggen heeft. Sta stil bij wat je voelt, ook al is dat confronterend. Ik wist dat ik er doorheen moest en dat ik dat zelf moest doen. Maar dat betekende niet dat ik het alleen moest doen.  

Houd vertrouwen

Geloof in je eigen kracht! Je kan meer aan dan je denkt. Ergens had ik het vertrouwen en geloof in mezelf dat ik dit aan kon. Iets in mij zei dat ik dit kon dragen. Dat ik de kracht had om door te gaan. Om verder op reis te gaan. Wat heeft dat vertrouwen en geloof in mijzelf mij allemaal gebracht; allemaal mensen op mijn pad gebracht om dankbaar voor te zijn. En het heeft de verbindingen met de mensen die mij lief zijn, verstevigd. 

Dat ik met deze ervaring die voor altijd in mijn rugzak zit jongeren mag ondersteunen, daar ben ik ook dankbaar voor. Weet dat je niet alleen bent en zoek hulp zodat je gehoord wordt en de kracht in jezelf mag hervinden en het licht weer kan zien.

5 Waardevolle tips

Bovenstaande tips zet ik hieronder nog even voor je op een rijtje:

  1. Blijf in beweging
  2. Zorg voor samenzijn
  3. Wees open oftewel uit jezelf op een manier die bij jou past
  4. Blijf dicht bij jezelf: luister naar je eigen behoeften
  5. Houd vertrouwen

 

Laat jouw tiener zijn of haar kracht hervinden

Ik ga graag samen met jouw tiener op verkenning naar zijn gevoelens en gedachten o.a. met behulp van de GevoelsVerkenner. Ook verkennen we het zelfbeeld van je kind zodat hij inzicht krijgt in eigen behoeften en talenten waardoor het zelfvertrouwen wordt vergroot. Je tiener krijgt handvatten over het uiten van zichzelf zodat hij dicht bij zichzelf kan blijven en zijn kracht kan hervinden. Reserveer direct een gratis Intake Krachtsessie zodat jouw tiener het licht kan blijven zien.

Ps Ik schreef eerder een blog over “Ontsteek jouw Licht opnieuw”. Klik op de link om dit blog te lezen.

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *