Wat zegt jouw kind tegen zichzelf?

door | 4 reacties

Je kind zit vast in een vicieuze cirkel. Ze blijft rondjes draaien en komt niet verder. Vaak zijn het haar eigen gedachten en overtuigingen die haar tegenhouden en in de weg zitten. Weet ze zeker dat haar gedachten waar zijn? Durft zij haar gedachten onder de loep te nemen? Wat zegt jouw kind tegen zichzelf?

Hoe start de dag van jouw kind?

Komt bij jouw kind de gedachtestroom gelijk op gang bij het wakker worden? Zijn deze gedachten positief of negatief? Loopt jouw kind blij en neuriënd door het huis of wordt hij al mopperend wakker en moet iedereen in huis dat aanhoren?

Jij denkt nog: “Ach, te weinig geslapen. Vanavond op tijd naar bed.” Maar als het al een aantal dagen aanhoudt, ontdek je een patroon. Of anders gezegd; een negatieve spiraal. Het wordt van kwaad tot erger. Als je zo aan je dag begint, lijkt het wel alsof alles fout gaat. Je haar wil niet zitten, bij het ontbijt stoot je je beker drinken om en bij het veters strikken, gaan je veters stuk. De sfeer in huis wordt er niet gezelliger op. Veel gemopper en geruzie. Hoe start de dag van jouw kind? Wat zegt jouw kind tegen zichzelf?

Verandering

Om patronen te doorbreken, heb je inzicht nodig. Wanneer je je bewust bent van het ontstane patroon kun je kleine stappen gaan zetten om het te doorbreken. Soms heb je daar hulp bij nodig, omdat je zelf niet objectief bent. Je bent zo betrokken dat je het niet van een afstandje kan bekijken. Daarvoor hoef je je niet te schamen, dat is heel menselijk. Zet je schaamte opzij in het belang van je kind. Door hulp te vragen, geef je je kind een goed voorbeeld.

Heb jij het talent om door te gaan? Soms moet je eerst stilstaan om door te gaan. Sta stil bij de gevoelens die er zijn en erken die. Alle gevoelens mogen er zijn, dus laat ze toe. 

Jij bent klaar met dat negatieve gedoe en wil het graag gezellig hebben in huis. Wil jij een positieve, gezellige start van de dag? Wil jij weten hoe? Begin met het achterhalen van de gedachten van je kind. Wat zegt jouw kind tegen zichzelf?

Start je dag positief door je dag positief te eindigen

Een prettig ritueel bij het naar bed gaan bevordert een positieve kijk bij het wakker worden. Wanneer je je kind naar bed brengt, besteed veel tijd en aandacht aan je kind. Wat heeft jouw kind  nodig? Eerst nog even een beetje stoeien om de lichamelijke onrust kwijt te raken om daarna lekker te kunnen ontspannen? Of is je kind nog druk in het hoofd over de gebeurtenissen van de dag en wil zij even rustig kletsen? Door te praten over wat er gebeurd is die dag (of er over te schrijven) kan ze er afstand van nemen en het loslaten.

Sluit de dag altijd positief af met je kind. Laat je kind benoemen wat er goed ging deze dag. Waar je kind deze dag om gelachen heeft of waar je kind blij van werd. Schrijf het op in een Kletsboek, Smoeltjesschrift of een eigen bullet journal. Ze kan het echt van haar af schrijven. Ook heeft ze een schriftje waar positieve dingen in staan voor als ze even in haar negatieve gedachten blijft hangen.

5 Tips voor een positieve start van de dag

Hieronder geef ik je 5 waardevolle tips die jou ondersteunen om je kind de dag positief te laten starten:

  • Zorg voor voldoende slaap: het lijkt een open deur, maar soms lijken we het te vergeten. Voor jou als ouder net zo belangrijk. Door voldoende slaap ben je uitgerust en kun je meer hebben. Je batterij is voldoende opgeladen. Dit heeft een positief effect op het humeur.
  • Sluit de dag positief af: besteed tijd en aandacht aan het naar bed brengen van je kind. Stem af op de behoeften van je kind. Lichamelijke onrust? Een beetje stoeien kan helpen om weer te kunnen ontspannen. Een druk, vol hoofd? Praat met haar over de gebeurtenissen van de dag en laat het van zich af schrijven. Stel je kind vragen als: “Wat ging er deze dag goed? Waar heb je om gelachen of waar werd je blij van?”
  • Start de dag positief: wanneer je je ogen opent, word je bewust van je eerste gedachte. Wanneer je veel oefent in combinatie met de andere tips zul je merken dat je eerste gedachte positief is en je met een glimlach wakker wordt. Start je dag met tijd voor jezelf. 
  • Benoem positieve intenties: spreek uit hoe jij graag wil dat jouw dag eruit ziet. Een intentie is het voornemen een handeling te verrichten. Door positieve woorden te denken of zeggen, ga je geloven dat ze waar zijn. Schrijf ze op in een schriftje en begin met hier dagelijks 10 minuten de tijd voor de nemen.
  • Geef het goede voorbeeld: zorg goed voor jezelf en wees zelf ook positief. Positief zijn werkt aanstekelijk en vraagt om veel herhaling zodat je kind het zich eigen kan maken. Het is een manier van denken waar je kind veel aan heeft.
Oefening

Ga samen met je kind in gesprek. Vraag hoe zij vindt dat ze de dag start. Vraag naar haar gedachten. Naar hoe zij tegen dingen aankijkt. Wanneer haar gedachten negatief zijn, vraag haar of de gedachten die ze heeft waar zijn. Kan ze absoluut weten dat deze gedachten waar zijn? Stel daarna de vraag hoe ze reageert als ze die gedachten gelooft en wie ze zou zijn zonder die gedachten. Laat haar daarna de gedachte (laat haar er eentje uitkiezen) omkeren en drie voorbeelden noemen waar de omkering waar is. Deze vragen komen uit het boek Tijger-tijger is het waar? van Byron Katie. Deze vragen laten zien dat het om je gedachten gaat en dat deze zeker niet altijd waar zijn. Dit werkt heel relativerend waardoor je kind zich ook weer blij gaat voelen. 

Ga voor positiviteit

Wil jij meer positiviteit in jouw gezin? Ondersteun je kind om zichzelf te zien. Geef haar inzicht in haar talenten zodat haar zelfvertrouwen wordt vergroot. Positieve gedachten helpen je aan een positief zelfbeeld. Geef je op voor mijn gratis webinar Schatgraven. Ik geef je een prachtige tool om jouw kind inzicht in haar talenten te geven waardoor haar zelfvertrouwen wordt vergroot. Een zelfverzekerd kind heeft positieve gedachten over zichzelf en is krachtig en blij.

Warme groet,

Simone

4 Reacties

  1. Rowan

    Hoi Simone,

    Mooie concrete tips. Met de meeste tips kan ik zo aan de slag. Ik merk dat de tip over positieve intenties nog niet helemaal helder is bij mij. Heb je een voorbeeld over hoe ik mijn kind hierbij zou kunnen helpen?

    Antwoord
    • Simone Evers

      Hoi Rowan,

      Een mooie vraag!
      Wanneer je kind met het verkeerde been uit bed stapt, kan hij denken dat het een rotdag wordt. Je kunt je kind uitnodigen om hier een positieve gedachte tegenover te laten stellen. Bijvoorbeeld: “Ik maak er een mooie dag van!” Door deze positieve gedachte uit te spreken, spreekt hij de intentie uit om er zelf aan bij te dragen dat het een mooie dag wordt. Zo komen er die dag positieve dingen op zijn pad.
      Is dit een helder voorbeeld voor je, Rowan?

      Antwoord
      • Rowan

        Dankjewel Simone! Daar kan ik wel wat mee.

        Antwoord
        • Simone Evers

          Fijn om te horen, Rowan!

          Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *