Weet jij hoe je kind zich voelt?

door | 0 Reacties

Weet jij hoe je kind zich voelt of denk je het te weten?

Maak jij je zorgen over je kind? Bespreek je dat met je partner of bespreek je dat ook met je kind?

 

Denken versus weten

Voel je het verschil?

Als je denkt te weten hoe je kind zich voelt, vul je het voor hem in. Het is dan jouw interpretatie van het gedrag dat je bij je kind ziet of hoe hij eruit ziet. Als je echt weet hoe je kind zich voelt, weet je dat van je kind zelf. Je hebt het hem gevraagd.

En wanneer je de zorgen die je over je kind maakt alleen met je partner bespreekt, praten jullie over je kind in plaats van met je kind.

Weet jij hoe je kind zich voelt? Vraag het hem, dan weet je het echt!

 

Openheid

Wees open naar je kind en ga met je kind in gesprek. Zorg dat je met aandacht naar je kind luistert en ga samen op zoek naar oplossingen. Het is ook helemaal niet erg om aan te geven aan je kind dat je het zelf ook even niet weet. Maar je kop in het zand steken, heeft geen zin. Daarmee los je het probleem niet op. Het zal alleen maar erger worden.

Pak het probleem aan. Natuurlijk voelt dat kwetsbaar.

Kies voor het geluk van je kind en jouw gezin en maak het bespreekbaar. Je kind voelt zich gezien en gehoord. Jullie hebben de wil om het samen op te lossen. Dat geeft hoop en vertrouwen.

 

Tip 5: Zoek samen met je kind naar oplossingen

Het probleem verergert, omdat er geen vertrouwen is. Je komt hierdoor in een negatieve spiraal. Je kind merkt je wantrouwen als er over hem gesproken wordt in plaats van met hem. Als je hem niet betrekt bij mogelijke oplossingen zullen ze ook niet werken. Het werkt verzet van je kind in de hand. Hij wil niet meewerken aan een oplossing, omdat je niet naar zijn mening hebt gevraagd. Hij voelt zich gepasseerd, wat het vertrouwen niet groter zal maken.

 

Moeilijk om je kind te bereiken

De onzekerheid neemt toe door het wantrouwen dat er is. Het levert meer strijd op. Je kind zal zich gaan terugtrekken, omdat je het gesprek niet met hem aangaat. Je kunt hem steeds moeilijker bereiken. Wanneer je niet met je kind in gesprek gaat, wordt het ook steeds moeilijker om je in hem in te leven en hem te begrijpen, omdat je niet meer weet wat er in hem omgaat. Doordat je geen vertrouwen toont, wordt de afstand groter en lijkt een oplossing van het probleem steeds verder weg. Weet jij echt hoe je kind zich voelt?

 

Luister met aandacht

Luister aandachtig naar je kind door samen in gesprek te gaan. Alleen al door te luisteren, schenk je hem jouw vertrouwen. Het is zo belangrijk dat er iemand naar je luistert. Dit leidt tot meer begrip voor elkaar. Je wordt je bewust van waarom je kind zich gedraagt zoals hij doet. Vraag met oprechte belangstelling naar wat je kind als oplossing ziet. Je kind weet vaak meer dan je denkt en zal zelf ook van het probleem af willen en een oplossing hebben bedacht of willen bedenken.

 

Oefening

Wanneer je kind nog jong is, kun je hem bijvoorbeeld zelf een tekening laten maken van hoe hij graag zou willen dat het er uit ziet als het probleem er niet meer is. Of er plaatjes bij laten zoeken in de vorm van een moodboard.

En stel vragen aan je kind: hoe voel je je? Hoe zou je je willen voelen? Wat zou je dan willen kunnen? En wat heb je daar voor nodig? Tijdens mijn coaching zet ik vaak de schaalvragen in. Het kind geeft zichzelf dan een cijfer in relatie tot het probleem zoals hij dat nu ervaart. Je vraagt het kind hoe hij al hier is gekomen. Daarmee leg je de nadruk op wat er al goed gaat in plaats van wat nog niet lukt. Daarna laat je het kind de gewenste situatie visualiseren waarbij hij zichzelf dus een 10 geeft: hoe zou hij zich dan voelen en wat zou hij dan kunnen? Tot slot nodig je het kind uit de eerste kleine stap te zetten. Deze manier van werken sluit mooi aan bij mijn oplossingsgerichte manier van werken.

Zo voelt je kind zich serieus genomen. Maak het probleem bespreekbaar door open in gesprek te gaan met je kind. In gesprek zijn jullie gelijkwaardig. Door de openheid groeit het vertrouwen.

 

Ga in gesprek

Heb je hulp nodig om met je kind in gesprek te gaan? Plan hier direct een gratis sessie Jouw Krachtige Kind in mijn agenda in. Wacht niet langer, zodat jullie bij het begin van het nieuwe schooljaar al de eerste stappen hebben gezet. Ik help je daar graag bij.

 

Door samen met je kind in gesprek te gaan en naar oplossingen te zoeken, schenk je hem jouw vertrouwen. Je wordt je bewust van waarom je kind zich gedraagt zoals hij doet. Dit leidt tot meer begrip.

 

Warme groet,

 

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *