Heeft jouw kind dat ook weleens? Hij is super boos of verdrietig, maar heeft geen idee waar dat gevoel vandaan komt. Als je er dan naar vraagt, zegt hij geïrriteerd: “dat voel ik nou eenmaal zo.” Je kind kan dan ook onmacht voelen, omdat het niet weet waar dat gevoel vandaan komt. Het helpt vaak als je wel weet waardoor je je zo voelt. Hierdoor heeft je kind het gevoel dat hij er zelf grip op heeft. Als je inzicht hebt in waar dat gevoel vandaan komt, kun je het namelijk ook beter sturen. Dan heb je niet meer het gevoel dat het je overkomt, maar heb je zelf de regie in handen. Dat gun jij je kind toch ook? Weet jouw kind waar zijn gevoel vandaan komt?
Gevoelige kinderen
Als je bij gevoelige kinderen vraagt waar hun gevoel vandaan komt, geven ze vaak aan dat ze dat nou eenmaal “weten”. Dan voelt het vaak als een innerlijk weten, je intuïtie. Ook voor gevoelige kinderen is het super fijn om meer grip te hebben op waar dat gevoel vandaan komt. Hoe fijn het ook is dat kinderen op hun gevoel durven te vertrouwen, helpt het wel om inzicht te krijgen waar dit gevoel vandaan komt. Wanneer je kind bijvoorbeeld vaak huilt, kan hij het gevoel hebben dat het hem overkomt, dat hij er niets aan kan doen. Vaak vindt een gevoelig kind het niet fijn als het veel huilt, meestal door de gedachten die hij er zelf over heeft. “Wat zullen anderen hier van vinden?” Dat kan ervoor zorgen dat dit gevoelige kind boos wordt op zichzelf, omdat het alweer moet huilen. Vaak zijn het dan de eigen belemmerende gedachten die het kind over zichzelf heeft. Weet jouw kind waar zijn gevoel vandaan komt?
Tip: Kijk waar jouw gevoel vandaan komt
Mijn tip voor jou is om samen met je kind te kijken waar zijn gevoel vandaan komt. Het geeft je kind meer grip op zijn gevoel, omdat hij inzicht krijgt in waar zijn gevoel vandaan komt. Het geeft je kind ook handvatten hoe je hier sturing aan kunt geven.
Tijdens mijn coaching zet ik vaak de volgende oefening in. Het gaat om de oefening van de 4 G’s: gebeurtenis- gedachte-gevoel-gedrag. Deze oefening komt uit de cognitieve gedragstherapie. Je gaat uitzoeken en uitproberen waar bepaalde gedachten en gedrag die jou in de weg staan vandaan komen. Door dit samen met je kind in kaart te brengen, kun je de controle over de problemen vergroten en verminder je de negatieve gevoelens bij je kind.
Oefening
Pak een groot vel papier, liefst een A3 formaat. Vraag je kind naar een gebeurtenis en hoe je kind daar op gereageerd heeft. Je kunt beginnen met een leuke gebeurtenis, maar je kunt ook gelijk aan de slag met een minder leuke gebeurtenis. Stap voor stap neem je je kind mee in deze oefening door te vragen welke gedachte je kind had over de gebeurtenis. Soms weet je kind niet meer wat hij dacht. Als je kind het lastig vindt om die gedachte te achterhalen, kun je je kind ook eerst zijn gevoel of gedrag laten benoemen. De volgorde maakt niet echt uit. Als je uiteindelijk toch maar die gedachte kan achterhalen.
Deel met een streep het papier in tweeën of schrijf op de achterkant voor het vervolg. Gebruik dezelfde gebeurtenis en laat je kind nu een positieve gedachte benoemen. Laat je kind dit zoveel mogelijk zelf proberen, al kun je hem wel een beetje helpen als hij er niet uitkomt. Je kunt je kind op weg helpen door een open vraag te stellen als: welke positieve gedachte kun je over deze gebeurtenis hebben? Je ziet meestal direct de kwartjes vallen bij je kind, want deze positieve gedachte roept een heel ander gevoel op dan de (meestal) negatieve gedachte die je kind eerst had. Dit positieve gevoel roept ook weer ander gedrag op bij je kind. Wanneer je kind dit inzicht krijgt, heeft je kind ook het door dat hij hierdoor meer controle heeft over zijn eigen gedachten en gedrag en verminderen de negatieve gevoelens.
Cognitieve gedragstherapie
Wil je meer weten wat cognitieve gedragstherapie voor jouw kind kan betekenen? En hoe ik onder andere cognitieve gedragstherapie tijdens het coachingstraject Jouw Krachtige Kind bij jouw kind kan inzetten?
Maak direct een afspraak in mijn agenda voor een gratis Krachtsessie ter kennismaking met mij. Dan kom je er achter of mijn manier van werken jou aanspreekt en krijg je direct toepasbare tips mee naar huis om jouw kind weer op weg te helpen.
Warme groet,
Simone
0 reacties