Zie jij vakantietijd als tijd voor verbondenheid?

door | 0 Reacties

Nu de vakantie voor de deur staat of voor sommigen al begonnen is, breng je als gezin meer tijd samen door. Sommige ouders kijken hier enorm naar uit, terwijl andere ouders er tegenop zien. Hoe is dat voor jou? Durf je eerlijk tegen jezelf te zijn? Zie jij vakantietijd als tijd voor verbondenheid?

Zes weken

Afhankelijk van hoe jij er tegenaan kijkt, kan zes weken een heerlijke tijd zijn of juist een hele lange periode. Hoe zit je zelf in je vel? Hoe zit je kind in zijn vel? Allemaal dingen die meespelen. Het is niet vanzelfsprekend dat de vakantietijd voor iedereen leuk is. Maar als je in gesprek met een ander al iets laat vallen over dat je er tegenop ziet, wordt dat vaak gebagatelliseerd. Met als gevolg dat jij je niet gehoord voelt en stopt met erover te praten. En daarmee vermindert het gevoel van er tegenop zien niet. Zie jij vakantietijd als tijd voor verbondenheid?

Leuk voor allemaal

Net als je kind heb jij als ouder ook vakantie. Dat betekent dat je niet alleen maar dingen hoeft te doen die je kind leuk vindt. Dus als alle partijen deels kunnen doen wat zij willen, dan wordt er rekening gehouden met de behoeften van allemaal. Soms betekent dat dat je iets doet wat jij minder leuk vindt, maar wat een ander wel leuk vindt. En andersom. Dat doe je uit liefde voor elkaar. Je respecteert de behoefte van je kind en je kind die van jou. Je kind heeft jou als ouder nodig om dit te leren. Zo blijft het leuk voor jullie allemaal. Ga in overleg met je kind en maak hier afspraken over zodat duidelijk is wanneer jullie welke activiteit gaan doen. Dit geeft je kind rust en overzicht.

Samen zijn

Als je niet lekker in je vel zit, kun je minder hebben. In het algemeen, maar juist ook van de mensen die je lief zijn. Belangrijk is dat je goed luistert naar je grenzen. Blijf dingen doen waar jij energie van krijgt. Wanneer je 24/7 samen bent, kan je je gaan aanpassen en over je grenzen gaan. Wanneer je met jezelf in verbinding bent, kun je de verbinding met de ander aangaan. Hoe is dit voor jouw kind? Als hij niet lekker in zijn vel zit, is het belangrijk dat hij wel zijn eigen ding kan blijven doen. Dingen waar hij blij van wordt en energie van krijgt. Geef je kind die ruimte ook. Verwacht niet dat je in de vakantie alles samen moet doen.

Het is belangrijk dat je jezelf kan zijn; overal en bij iedereen. Dus ook op vakantie. Spreek van tevoren uit wat ieders verwachtingen zijn. Juist als je iets wil veranderen. Wanneer je niets van tevoren met elkaar bespreekt, verval je in oude patronen. Plan voor de vakantie een overleg met je gezin waarin iedereen kan aangeven wat zijn wensen en behoeften zijn. Luister met aandacht en liefde naar elkaar. En wanneer je met elkaar de intentie hebt met deze wensen en behoeften rekening te houden, heb je een goed uitgangspunt voor een geslaagde vakantie.

5 Tips voor een geslaagde vakantie

Om te zorgen dat de vakantie voor allemaal een fijn samen zijn is, hieronder een aantal tips op een rij. Deze tips helpen jou en je kind om de juiste voorwaarden te scheppen voor een geslaagde vakantie.

  1. Breng structuur aan: sommige kinderen vinden het heerlijk dat er even helemaal niets hoeft en alle vaste structuur wegvalt. Voor veel gevoelige kinderen geeft het wegvallen van de structuur een gevoel van onrust. Ze hebben geen idee wat ze kunnen verwachten en dat maakt dat ze totaal geen overzicht hebben. Maak bijvoorbeeld een kalender met je kind zodat hij een globaal overzicht heeft. Dat geeft duidelijkheid en rust. 
  2. Ga in overleg met je kind: overleg wat je kind leuk vindt om te doen; betrek je kind bij de plannen. Zo heeft hij een stukje eigen regie. Doordat hij zijn eigen keuzes maakt, weet hij ook wat hij kan verwachten. Dit draagt ook bij aan het overzicht.
  3. Zorg voor afwisseling tussen in- en ontspanning: plan vooral niet de hele vakantie vol, ook al zijn het leuke activiteiten voor je kind. Ook al is iets leuk, het kan ook spannend zijn. Daarbij zijn het ook veel prikkels. Dus wissel dit af met momenten van ontspanning zodat je kind ook kan bijkomen en energie kan opdoen. Zorg voor een goed evenwicht.
  4. Creëer een plekje waar je kind zich kan terugtrekken: thuis heeft je kind vaak wel een plekje om terug te trekken, bijvoorbeeld op zijn kamer. Op vakantie heb je dat niet standaard. Misschien een hangmat of op een luchtbed achter de tent waar je kind tot rust kan komen. Wees creatief. Vraag je kind wat hij zelf graag wil.
  5. Wees samen in het moment: laat los en geniet. Wees samen in het hier en nu. Breng tijd door met je kind. Door samen te zijn, laat je je liefde blijken. Geef je kind jouw liefdevolle aandacht. 

Bonustip: Lach samen. Door te lachen maakt je lichaam bepaald stofjes aan zoals endorfine en dopamine. Door deze stofjes ontspant je lichaam en dat geeft je een prettig gevoel. Het draagt bij aan je geluksgevoel. En als je samen lacht, is dat goed voor jullie onderlinge verbondenheid. 

Oefening

Wil jij met je kind in verbinding komen? Doe samen een spelletje. Kies hiervoor bijvoorbeeld het vragenkaartspel van Vertellis. Door de vragen van de Gezinseditie te stellen, stimuleer je betekenisvolle offline momenten voor het hele gezin. Door deze vragen te stellen, ga je op een speelse manier met elkaar in gesprek. Dit brengt jullie dichter bij elkaar waardoor de diepgang en de saamhorigheid wordt vergroot.

Weinig om te lachen?

Maak jij je zorgen om je kind? Meld je aan voor een gratis sessie Jouw Krachtige Kind. We gaan samen op weg zodat ook jouw kind weer blij kan zijn. Dat hij het weer ziet zitten en blij is met zichzelf zodat hij in zijn kracht kan staan.

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *