3 Tips om je overprikkelde kind weer rustig te krijgen

door | 0 Reacties

Overprikkeling

Mijn hooggevoelige zoon is weer met sporten begonnen. Eén keer in de week les en de andere keer een training.

Natuurlijk was het de eerste keer sinds de Coronamaatregelen dat hij weer kon sporten. Hij ging naar de training met het idee dezelfde kinderen tegen te komen dan bij de les. Maar de groep was 2 x zo groot als bij de les en er waren kinderen die hij niet kende.

Na afloop stond ik hem bij het hek op te wachten. Ik zag meteen aan zijn gezicht dat er iets aan de hand was. Hij was ook stiller dan normaal.

Ik vroeg of alles oké was. Hij knikte. Ik was niet overtuigd en vroeg of hij het zeker wist. Weer een knikje. Schijnbaar had hij er nog geen behoefte aan om er over te praten. Dat was prima. Op de fiets naar huis, zij aan zij, kwam het hoge woord eruit: nieuwe, onbekende kinderen die elkaar wel kenden.

Terwijl zij gezellig met elkaar aan het kletsen waren, bleef hij stil en luisterde. Hij keek de kat uit de boom. Daarbij waren zij ook nog eens beter met sporten.

Mijn zoon kon er goed over praten, dus bij thuiskomst leek het erop dat hij zijn hart had gelucht.

Hij ging nog even op zijn tablet voor het eten. En tijdens het gamen kwamen de frustraties eruit: hij verloor een paar potjes bij het spelen.

Hij werd opstandig, dwars en wilde niet eten.

Hij was overprikkeld.

 

3 Tips om je overprikkelde kind weer rustig te krijgen

Hieronder 3 waardevolle tips om je overprikkelde kind weer rustig te krijgen:

  1. Probeer inzicht te krijgen in het gedrag van kind.

Waarom reageert hij zoals hij reageert? Probeer te kijken wat er achter het gedrag schuilt gaat. Waar komen zijn emoties vandaan? Bij mijn zoon ging het er niet om dat hij niet wilde eten. Als je alleen daar op reageert, sla je de plank mis. Zoals vaak het geval is, in ieder geval zoals in bovenstaande situatie met mijn zoon, zijn er meerdere dingen achter elkaar gebeurd. Door deze opéénstapeling kan er overprikkeling ontstaan.

  1. Reageer met begrip.

Als je inzicht hebt in het gedrag van je kind, begrijp je waarom je kind zo reageert. En soms weet je ook niet waar het vandaan komt, dat is ook oké. Probeer je dan in je kind te verplaatsten. Denk even na wat er aan zijn reactie vooraf ging. Je kind kan even niet anders reageren. Hij doet dit niet om jou dwars te zitten. Wanneer je je hier bewust van bent, kun je oprecht en met begrip reageren.

  1. Geef je kind diepe druk.

De diepe druk zorgt ervoor dat prikkels een plek krijgen of juist niet zo hard binnenkomen. Diepe druk  geeft vooral een veilig gevoel. Met mijn zoon deed ik een duwspel waarbij we onze hele lijf inzetten. Door het duwen en tegengewicht dat ik bood, gaf ik mijn zoon diepe druk. Bij dit spel kun je een grens afspreken; wie als eerste over de grens is, heeft gewonnen. Daarna nam ik hem op schoot en gaf ik hem een stevige knuffel. Ik voelde hoe hij ontspande en rustig werd. Hij zuchtte en gaf zich over doordat hij zich veilig voelde.

 

Wanneer je merkt dat je kind overprikkeld aan het raken is of dat al is, laat je kind zich dan eerst ontladen. Alle prikkels en emoties die je kind gedurende de dag heeft meegemaakt, worden opgeslagen in je lijf. Die emoties moeten uit je lijf door op een goede manier te ontladen. Eén van de manieren om te ontladen, is bewegen. Pas als die emoties eruit zijn, kan je kind zich weer opladen.

 

Waardevolle workshop

Om op een goede manier met je overprikkelde kind om te gaan, kan je dat soms veel energie van je vragen. Neem dus ook zelf de tijd om te ontladen.

Wil jij je weer opladen, even op adem komen en jezelf hervinden? Gun jezelf dan de workshop Bepaal je Koers. Tijdens deze workshop krijg je verhelderende inzichten. Je ervaart rust, inspiratie en vertrouwen door op een speelse manier richting te geven aan jouw te bepalen koers. Klik hier om je aan te melden. De workshop vindt online plaats. Na aanmelding ontvang je link voor een zoomsessie. Zo kun je, samen met andere moeders, je nieuwe kompas vinden.

Kom in je kracht!

 

Ik geef je graag nieuwe inspiratie om op weg te gaan!

 

Ik zie je graag online!

 

 

Warme groet,

 

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *