5 Tips voor meer veerkracht

door | 0 Reacties

Met de verlenging van de lockdown heb je voldoende uitdagingen op je pad. Je werkt zelf vermoedelijk thuis en je partner ook (tenzij je bijvoorbeeld in de zorg werkt). Je helpt je kinderen met huiswerk. Boodschappen doen en je huishouden doen, gaan ook gewoon door. De grens tussen werk en privé begint door elkaar heen te lopen. Je neemt geen tijd voor ontspanning. Je hebt een korter lontje. Probeer jij alle ballen in de lucht te houden? Hoe ga jij er mee om als het even niet lukt? En hoe kun je daarna toch weer door? Ik geef je 5 tips voor meer veerkracht.

Wat is veerkracht?

Wanneer het gaat om de veerkracht van een persoon betekent het: het vermogen om snel te herstellen. Oftewel: het vermogen om interne en externe mogelijkheden aan te boren om het probleem aan te gaan en de draad weer te oppakken. Een aantal synoniemen van veerkracht zijn: elasticiteit, energie, fut, incasseringsvermogen, vitaliteit, weerstandsvermogen en wilskracht. 

Hoe kun jij je veerkracht vergroten? Lees vooral verder. Ik geef je 5 tips voor meer veerkracht.

In de praktijk

Mijn kinderen hebben van school een planning gekregen. Elke dag taken voor dezelfde vakken. Alleen heeft een van mijn kinderen op maandag opstartproblemen. Bij de eerste lockdown gaf mij dit spanning. Ik had gedachten als: “Hij krijgt het niet op tijd af.” “Zo zijn we er de hele dag mee bezig.” “Ik heb nog meer te doen.” Niet echt helpende gedachten. De sfeer was op die dag dan minder gezellig, omdat ik telkens iets van hem vroeg waardoor hij nog meer overprikkeld raakte. Nu heb ik het losgelaten. De ervaring heeft geleerd dat hij het altijd af krijgt (meestal op tijd) en hij meestal uit zichzelf komt wanneer hij er klaar voor is. Ik heb geaccepteerd dat we er maandag de hele dag over doen, terwijl hij de rest van de dagen voor de lunch klaar is met zijn taken. Ik ben ontspannen, hij is ontspannen en het gezellig thuis. Zo houden we het veel langer vol. 

Kijk dus als jouw kind weerstand heeft waar dit vandaan komt. En kijk vooral naar je eigen aandeel hierin. Wat kan jij doen om jouw kind hierbij te helpen. Hierbij helpen ook de tips voor meer veerkracht.

Hoe helpt meer veerkracht jouw gezin?

Voldoende veerkracht helpt jouw gezin door een moeilijke periode heen te gaan. Je hebt je batterij opgeladen zodat je rustig en ontspannen bent. Hierdoor kan je tegenslag beter opvangen.

Om veerkrachtig te zijn, heb je voldoende oplaadmomenten nodig. Als je batterij is opgeladen, heb je energie en fut om er weer tegenaan te gaan. Je voelt je vitaal en wilskrachtig. Als je uitgerust bent, heb je een groter incasseringsvermogen. Je kunt meer hebben van je partner en kinderen. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, voel je je veerkrachtiger.

5 Tips voor meer veerkracht

Zit je er even doorheen zit? Hieronder geef ik je 5 tips voor meer veerkracht. Ze helpen jou om meer veerkracht in jouw gezin aan te brengen.

  • Geef ruimte aan gevoelens:

al je gevoelens zijn oke. Wanneer je ziet welke gevoelens er bij jullie spelen, kun je ze erkennen en accepteren. Wanneer je dat kan, kun je het loslaten. Wees lief voor jezelf en elkaar.

  • Zicht op jouw talenten:

wanneer je inzicht hebt in jouw talenten en je bewust bent van je sterke kanten en je valkuilen kun je hier op sturen. Schrijf jouw sterke kanten op en kijk hoe je die in deze situatie kunt inzetten. Zie waar je al goed in bent en zet dat in. Deze hulpbron is al in jouw aanwezig, dus maak er gebruik van. Wanneer je je bewust bent van je valkuilen kun je proberen te voorkomen dat je daar invalt. Vraag zo nodig hulp van je huisgenoten bij het inzichtelijk maken van je talenten en valkuilen als je daar nog geen duidelijk beeld van hebt.

  • Planning:

maak een planning waarbij de taken verdeeld worden. Ga met je partner om de tafel zitten en pak jullie agenda’s om met elkaar af te stemmen wie er wanneer voor de kinderen kan zijn. Zet dit in een schema en hang dit in het zicht op zodat het ook voor de kinderen duidelijk is wie er op welk moment voor ze is. Kijk wat voor jullie handig is; misschien per dag of per dagdeel. ’s Ochtends de ene ouder, ’s middags de andere ouder. Wanneer je niet te veel schuift met de taakverdeling blijft de rust gewaarborgd.

  • Ontspanning/beweging:

je hebt misschien de neiging ’s avonds nog te werken als de kinderen in bed liggen. Dat is logisch. Vergeet alleen niet aan je ontspanning te denken. Werk niet door tot vlak voor je gaat slapen, omdat je anders zo’n vol hoofd hebt dat je moeilijk in slaap kan komen. Je kunt bijvoorbeeld ook na de lunch met je gezin een wandeling maken. Zo heb je toch je beweging. Je kunt er ook voor kiezen om ’s ochtends vroeg al oefeningen te doen, als de kinderen nog slapen. Om opgeladen te zijn, is voldoende nachtrust ook heel belangrijk.

  • Wees dankbaar:

zie de dingen die goed gaan en wees daar blij om. Dankbaarheid is goed voor je gezondheid. Dankbare gedachten verlagen je bloeddruk, verbeteren je immuunsysteem en zorgen dat je beter slaapt. Schrijf op waar je dankbaar voor bent. Doe dit dagelijks op een vast moment. Dit kan bijvoorbeeld voor het slapen. Waar ben jij deze dag dankbaar voor? Ik ben dankbaar voor dat ik besta, voor elke nieuwe dag, voor mijn gezondheid en die van mijn geliefden. Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent, al is het een ding. Na een jaar heb je er 365 opgeschreven. 

Het klinkt misschien tegenstrijd als je een planning maakt, maar wees ook flexibel. Wanneer je kind echt veel weerstand heeft op een bepaald moment, laat het gaan. Probeer het later opnieuw. En wie weet, komt hij zelf naar je toe als hij er klaar voor is. 

Spelopdracht

Om je kind (en jezelf) veerkrachtiger te maken, kun je met de kaartjes van Okidootjes spelen. Deze kaartjes helpen je om positief te denken en te doen. Er zijn 51 kaartjes die zijn onderverdeeld in 6 thema’s die allemaal met veerkracht te maken hebben. De thema’s zijn: autonomie, positieve focus, zelfcontrole, daadkracht, sociaal contact en zelfzorg. Je kunt verschillende spelvormen toepassen. Kies aan het begin van de dag een kaartje van de dag uit. Natuurlijk kun je ook blind een kaartje pakken. En stel jezelf de vraag hoe dit kaartje jou kan helpen. Zet het kaartje in een standaard. Zo kun je er de hele dag door een blik op werken. Bij een andere spelvorm kun je je top 3 samenstellen. Op deze 3 kaartjes staat wat je al doet en kan. Daarmee geef je jezelf eigenlijk een compliment. En dat heb je wel verdiend!

Schrijf je vandaag nog in!

Wil jij jouw kind helpen om inzicht in zijn talenten te krijgen? Als je kind ziet waar hij goed in is, wordt zijn zelfvertrouwen vergroot waardoor hij stevig staat en gelukkig is. Ik heb een prachtige tool voor je zodat jij je kind kan helpen om inzicht in zijn talenten te krijgen. Donderdag 14 januari geef ik om 10.00 uur een gratis webinar Schatgraven. In deze interactieve training geef ik je concrete tips waar je gelijk mee aan de slag kan. Schrijf je vandaag nog in! Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar.

 

Vertrouw erop dat het gaat lukken. Denk positieve gedachten. Bijvoorbeeld: de vorige keer is het ook gelukt, dus nu gaat het ook lukken. Vertrouw op jezelf.

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *