Durft jouw kind voor zichzelf te kiezen?

door | 0 Reacties

Mijn kinderen opvoeden tot mondige, weerbare mensen die krachtig en zelfverzekerd zijn. Dat vind ik belangrijk; dat ze een mening mogen vormen, uitspreken en er naar mogen leven. Met respect voor de mening van een ander.

Durft jouw kind voor zichzelf te kiezen?

 

Keuzes leren maken

Ik ben een groot voorstander van het leren keuzes maken. Al van jongs af aan mochten mijn kinderen keuzes maken, al was het maar door hun broodbeleg of drinken te kiezen. Ik wil ze bewust maken van het feit dat ze een keuze hebben. Hoe vaak mijn zoon wel niet thuiskomt met een andere mening dan een volwassene. Mooi vind ik dat, zolang het op een respectvolle manier gebeurt. Vaak vraag ik dan of hij dat ook aan de ander heeft laten weten. Meestal is zijn antwoord: “Nee”. Hij doet vaak zoals hij denkt dat het hoort of denkt dat een ander van hem verwacht. Mijn antwoord is dat hij dat best mag zeggen. Als jij een andere zienswijze hebt, mag je dat een ander best vertellen. Soms verandert dat de situatie niet. Dat is oké. Het is belangrijk dat je je mening hebt uitgesproken. Zo weet ook de ander hoe jij er tegenaan kijkt. Durft jouw kind voor zichzelf te kiezen?

 

Respecteer de keuze van je kind

Mijn zoon heeft inmiddels een keuze gemaakt. Hij had het in zijn ogen “te druk” door de clubjes waar hij naar toe gaat. Hij heeft besloten aan één van de clubjes niet meer deel te nemen. Ik respecteer zijn keuze hierin. Hij heeft dit weloverwogen gedaan. Hij heeft er een paar dagen over nagedacht en is tot deze conclusie gekomen. Ik vond het een mooi proces om te volgen en steun hem hierin.

 

Zelfvertrouwen groeit door keuzes te maken

Al die clubjes vond hij te druk; het gaf onrust en stress. En het gaf hem het gevoel dat hij daardoor niet kon doen wat hij liever deed. Nu heeft hij voor zichzelf gekozen en blijft daardoor dicht bij zichzelf. Heel knap. Door de keuze die hij maakt, stelt hij een grens: ik wil dat die onrust stopt. Hij komt voor zichzelf op, is weerbaar en doordat ik zijn keuze ondersteun, wordt hij in zichzelf bevestigd. Hiermee groeit zijn zelfvertrouwen: ik heb een keuze gemaakt en er werd naar mij geluisterd. Als je voor jezelf kiest, voel je je heel krachtig, zelfverzekerd en blij. Je bent weerbaar door het stellen van grenzen en voor jezelf te kiezen.

 

Grenzen stellen

Voor veel (hoog)gevoelige kinderen (en volwassenen) is het moeilijk om grenzen te stellen en “nee” te zeggen. Tijdens de coaching van deze kinderen besteed ik dan ook veel aandacht aan het oefenen van weerbaarheid. Iedereen kent wel de uitspraak “stop, hou op”. Vaak werkt dit niet doordat de boodschap niet overkomt. Ik laat kinderen ervaren dat je je lichaam hierbij kan inzetten en wat er gebeurt als je werkt aan de intonatie en mimiek. Je hebt meer invloed dan je denkt.

 

Ondersteuning voor jouw kind

Wil jij meer weten hoe mijn coachingstraject jouw gevoelige kind kan helpen, plan dan een gratis sessie Jouw Krachtige Kind direct in mijn agenda. Hierin luister ik naar jouw verhaal en vertel je hoe ik jouw kind kan helpen.

 

Wanneer je meer tips van mij wilt ontvangen, download dan mijn e-book. Met dit e-book komt er in jouw gezin weer zekerheid en blijdschap.

 

Ik ontmoet je graag!

 

 

Warme groet,

 

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *