Geef je kind erkenning aan zijn gevoelens

door | 0 Reacties

Voelt jouw kind zich gezien, gehoord en begrepen? Mogen al zijn gevoelens er zijn, ook al begrijp je het (nog) niet? Het is zo belangrijk voor je kind dat al zijn gevoelens er mogen zijn. Dat hij of zij er mag zijn. Erkenning krijgen betekent dat je gewaardeerd en geaccepteerd wordt en dat je gezien wordt. Hoe geef jij erkenning aan de gevoelens van je kind?

Zelfdoding

Mijn eerste man overleed door zelfdoding, nu twintig jaar geleden. En hoewel ik begreep waarom hij geen andere uitweg meer zag, voelde het voor mij alsof de grond onder mijn voeten was weggeslagen. Ik ben hem altijd blijven verdedigen en wilde niet dat hij aan zijn laatste daad herinnerd zou worden. Hij was zoveel meer dan dat. Een mens waarvan gehouden werd. 

 

Oordelen

Als nabestaande word je vaak geconfronteerd met oordelen van anderen. Sommigen noemen het laf, terwijl ik juist vond dat er lef voor nodig was. Niet dat ik het daarmee wilde goed praten, maar tot zelfdoding overgaan doe je niet zomaar. Voor buitenstaanders is het makkelijk om een oordeel te hebben, maar vaak staan deze mensen niet heel dicht bij de persoon die is overleden. Natuurlijk is er ongeloof en ga je op zoek naar het waarom. Voor mezelf heb ik daar een antwoord voor gevonden waar ik mee kan leven.

Doordat ik het jaren voor mijn overleden man opnam en hem bleef beschermen, stond ik te weinig stil bij de impact die het op mijn leven had. Het was erg voor hem dat hij geen andere uitweg meer zag. Maar hoe was het voor mij?

 

Mijn perspectief

Ik was 27 jaar. We waren net 5 maanden getrouwd. We hadden net een rondje familie gedaan met ons trouwalbum zodat zij foto’s konden nabestellen. Mijn man was al overleden toen ik de nabestelde foto’s kon ophalen. Daar sta je dan, in tranen in de fotowinkel je verhaal te vertellen. Ik snap dat dat voor anderen niet te bevatten is, dat was voor mij namelijk ook lastig.

 

Alle gevoelens mogen er zijn

We hadden een kinderwens en een datum afgesproken om met de pil te stoppen. Mijn man had van die mooie krullen. Het leek me zo mooi om samen een kind te krijgen als ons dat gegeven was. En dan werd er gezegd: “Jouw tijd komt nog wel. Je krijgt heus nog wel kinderen.” Geen erkenning krijgen voor de rouw om jouw ongeboren kind. Zo voelde het voor mij. Waarschijnlijk was het aardig bedoeld, maar mensen weten vaak niet wat ze moeten zeggen en zeggen dan soms dingen die niet zo handig zijn en soms zelfs pijnlijk. Zeg dan eerlijk dat je niet weet wat je moet zeggen. Mijn verdriet wilde door mij gevoeld worden, het mocht er zijn. Dan wil je niet dat een ander dat bagatelliseert. Alle gevoelens mogen er zijn, want jij bent de moeite waard. Jouw grenzen moeten gerespecteerd worden.

Rouwen om mijn man die er niet meer was. Rouwen om ons kind dat nooit geboren zou worden. Verdoofd door verdriet. 

Geef erkenning aan die gevoelens.

 

Erkenning geven aan gevoelens

Mensen die dingen zeiden waar ik nu van zeg: “Hoe dan?” Mijn verdriet kon ik voelen en mocht er zijn. Maar later besefte ik dat al die mensen die dingen hebben gezegd, al was het met goede intenties, veel boosheid bij mij hadden losgemaakt. Geen erkenning krijgen, me niet gehoord en begrepen voelen, de oordelen en het onbegrip voor de zelfdoding van mijn man. Uiteindelijk heb ik mijn boosheid geuit en ben ik mezelf erkenning gaan geven.

 

Innerlijk kompas

Ik kies mijn eigen pad. Ik maak mijn eigen keuzes. Het maakt mij niet uit wat jij ervan vindt. Ik heb me te vaak laten leiden door wat anderen ervan zouden vinden. Ik vaar nu op mijn eigen innerlijke kompas. Dat vraagt om stevig in je schoenen staan, om te vertrouwen op mezelf, om een positief zelfbeeld te hebben en om blij te zijn met wie je bent. Maar bovenal om zelfregie. Dat wil ik jouw kind ook meegeven.

 

5 Tips om erkenning te geven aan gevoelens

Wil jij erkenning geven aan de gevoelens van je kind? Lees aandachtig onderstaande tips door. Door er voor je kind te zijn, open, oprecht en oordeelloos ben jij een veilige baken voor je kind. Geef je kind erkenning aan zijn gevoelens met deze tips.

 

  1. Neem de tijd om oprechte aandacht te tonen. Door er voor je kind te zijn, voelt hij zich veilig. Veiligheid is een voorwaarde om met elkaar in gesprek te kunnen gaan.
  2. Luister naar je kind. Vul het niet in voor je kind. Vat samen wat je kind je verteld heeft en check of je dit goed begrepen hebt. Vraag daarna door.
  3. Stel open vragen. Open vragen beginnen meestal met hoe, wat, wie, wanneer en welke. Een mooie vraag kan bijvoorbeeld zijn: “Wat heb je nodig?”
  4. Ondersteun je kind bij de acceptatie van zijn emoties. Door te zeggen dat het oké is hoe je kind zich voelt, geef je erkenning aan zijn gevoel. Wees hierin ook een voorbeeld voor je kind door je eigen emoties te accepteren.
  5. Help je kind bij het leren uiten van zijn emoties. Geef je kind de tijd om dit te leren. Ga er dan ook niet vanuit dat het in één keer goed gaat. Geef complimenten over de inzet als je ziet dat je kind het probeert, ook als het nog niet gelijk lukt. Volgende keer beter. Blijven oefenen.

 

Methode voor verkenning van gevoelens

Eén van de methodes waar ik mee werk, is de Gevoelsverkenner. Deze methode sluit mooi aan bij mijn visie dat alle gevoelens er mogen zijn. Met behulp van deze methode ga je op verkenning naar wat je voelt en hoe je daarmee verder kunt. Heel helpend bij deze methode zijn de poppetjes van Verwonderland. Door het visueel te maken, krijg je meer inzichten. Geef je kind erkenning aan zijn gevoelens met behulp van de methode Gevoelsverkenner.

 

Mijn missie

Het is mijn missie om jongeren te ondersteunen in de zoektocht naar hun ware zelf. Zodat ze kunnen zijn wie ze werkelijk zijn en blij kunnen zijn met zichzelf. Zodat ze op zichzelf kunnen vertrouwen en een positief zelfbeeld hebben. Zodat ze hun eigen keuzes gaan maken door zelf de leiding te nemen. Wanneer jongeren blij zijn met zichzelf en positief en met meer zelfvertrouwen over zichzelf kunnen denken, kunnen ze hun Krachtige Zelf Zijn. Ik ondersteun ze hier graag bij.

Mijn affiniteit ligt bij jongeren die het leven niet meer zien zitten. Door mijn eigen levenservaring kan ik bij deze jongeren en hun ouders zijn.

Mijn deur staat voor je open. Ik verwelkom je met een luisterend oor, een warm hart en zonder oordeel. Voel je uitgenodigd om te komen praten om te ervaren of we een klik hebben. Plan meteen een afspraak in mijn agenda.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *