Hoe ondersteun je je kind om perspectief te zien?

door | 0 Reacties

Soms lijkt het of je perspectief ver te zoeken is. Zie jij perspectief? Ziet jouw kind perspectief? Soms kun je zo blijven hangen in die negatieve gedachten en in dat gevoel van zwaarte en moedeloosheid dat je even geen perspectief ziet. Maar het is er altijd, ook al zie je het even niet. Er is weer licht aan het einde van de tunnel. Richt je op het licht. Hoe ondersteun je je kind om perspectief te zien?

 

Creëer jouw perspectief

Wanneer die negatieve gedachten en dat zware gevoel de macht over jou krijgen, zorg dat je zelf de regie neemt.

Neem de leiding over jouw gedachten. Vul jezelf met positiviteit. Welk doel kies jij? Waar ga je naar toe? Welke stappen heb je al gezet op deze weg? Welke stappen kun je nog nemen? Wie kan je om hulp vragen?

Door je eigen perspectief te creëren, zet je jezelf in beweging. Begin met kleine stapjes en wees lief voor jezelf. Elk stapje ga je verder weg van de zwaarte richting het licht. Blijf positief. Hoe ondersteun je je kind om perspectief te zien?

 

Negatieve gedachten

Die negatieve gedachten halen je naar beneden. Je voelt je er verdrietig door en down. Niet helpend.

Stel jezelf de vraag of die gedachte waar is. En of je absoluut kunt weten of die gedachte waar is. Vraag jezelf af wat er gebeurt als je die gedachte gelooft. De laatste vraag die je jezelf stelt, is wie je zou zijn zonder die gedachte. Tot slot keer je die gedachte om en zoek je minstens drie voorbeelden erbij waar de omkering waar is of zelfs meer waar dan de gedachte die je had. Dan heb je de vier vragen en de omkering van Byron Katie behandeld. Voor kinderen heeft ze hier het boek “Tijger-tijger, is het waar?” geschreven. Als je je deze vier vragen stelt, creëer je ruimte voor blijdschap.

 

Tip: Ondersteun je kind om perspectief te zien door helpende gedachten

Negatieve gedachten brengen je niet verder. Alleen verder in een negatieve spiraal naar beneden. Breek los uit dat negatieve gedachtenpatroon door positieve gedachten te hebben. Door helpende gedachten ziet je kind weer perspectief. Door helpende gedachten durft je kind de uitdaging aan om te leren, om fouten te maken, om te blijven proberen uit De Leerkuil te komen (waar ik vorige week over schreef). Helpende gedachten ondersteunen je kind bij het volhouden en doorzetten, ook als het even niet zo lekker gaat. Bedenk dat je altijd opnieuw kunt beginnen. Het kaartje met deze gedachte is in mijn praktijk het meest gebruikte kaartje. Dit kaartje is helemaal verkreukeld, ziet er zeker niet meer nieuw uit. Heerlijk toch, dat is een teken dat het goed gebruikt is. Maak positieve gedachten je eigen en je perspectief verandert meteen. Creëer je eigen perspectief zodat je zeker en blij bent en in je kracht staat.

 

Oefening

Heeft jouw kind last van negatieve gedachten? Lees met je kind het boek “Tijger-tijger, is het waar?” Stel je kind de vier vragen die hem weer laten lachen. Weg met die negatieve gedachten; kies voor blijdschap. Ondersteun je kind bij het creëren van perspectief door helpende, positieve gedachten te vormen. Wanneer je kind moeite heeft om positieve gedachten te vormen, kun jij hem daar bij helpen.

De Helpende Gedachten van Adinda de Vreede kunnen je hier goed bij helpen. De hulpkaarten helpen je bij het vormen van positieve gedachten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: “Ook al is het moeilijk; ik kan het aan.’’ “Ik kan opnieuw beginnen”en “Ik heb vertrouwen in mijzelf.” Laat je kind zo’n kaartje bij zich dragen een week lang bijvoorbeeld in een broek- of jaszak. Als je kind weet wat er op het kaartje staat, kan alleen het voelen van het kaartje al ondersteuning bieden.

Je kind kan het kaartje ook in het laatje in zijn tafel op school leggen. Wanneer hij bijvoorbeeld een taak moet doen die hij moeilijk vindt, kan hij even het kaartje erbij pakken om hem te helpen positief te blijven. Vraag aan je kind hoe het gegaan is en laat hem voor de volgende week een ander kaartje kiezen.

Je kunt de Helpende Gedachten kaartjes ook bij het slaapritueel betrekken. Neem samen de dag door en vraag wat er goed ging en wat er minder goed ging. Als er iets minder goed ging, vraag dan welke gedachten je kind erbij had. En vraag welke positieve gedachten je kind een volgende keer kunnen helpen. Herhaling is heel belangrijk hierbij zodat je kind zich positieve gedachten steeds meer kan eigen maken.

 

Gratis sessie Jouw Krachtige Kind

Rekening af met die negatieve gedachten van je kind en ondersteun hem bij het creëren van perspectief. Boek meteen een gratis Krachtsessie. Jij gaat met tips naar huis zodat jij je kind kan ondersteunen bij het vormen van positieve gedachten. Zo voelt je kind zich zeker en blij en in zijn kracht staan. Ik help jouw gezin op weg, dus wacht niet langer.

Je kunt ook mijn gratis pdf De Leerkuil toegestuurd krijgen als je op mijn blog van vorige week met “ja” reageert. De Leerkuil laat heel beeldend zien dat de positieve gedachten je helpen de hobbels te nemen die op jouw pad komen.

 

Ik ondersteun jouw kind en gezin graag. Laat me weten wat ik voor je kan doen.

 

Warme groet,

 

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *