Laat alle gevoelens er gewoon zijn!

door | 0 Reacties

Je wilt je kind het liefst gelukkig zien. Maar wat doe jij als je kind even niet gelukkig is? Wanneer hij even verdrietig is of boos of teleurgesteld? Kun jij het aanzien dat je kind even niet gelukkig is of vind jij dat je het moet “oplossen” en het liefst meteen?

Het leven bestaat niet alleen uit geluk. Zonder donker geen licht. Zonder regen geen regenboog. 

Welke boodschap geef jij je kind mee: mogen alle gevoelens er zijn of ga je verdrietige, lastige gevoelens liever uit de weg? Laat alle gevoelens er gewoon zijn!

Teleurstellingen en tegenslag

Kinderen en jongeren hebben met teleurstellingen en tegenslag te maken. Misschien nu meer dan anders. Het is belangrijk dat je je kind hiermee leert omgaan. Hij of zij zal de rest van zijn of haar leven met nog veel meer tegenslag te maken krijgen. Wanneer je kind hiermee leert omgaan, zal hij ook in de toekomst veerkrachtig hiermee om kunnen gaan.

Het leven is niet alleen maar leuk. Elke levensweg kent zijn hobbels. Daar kun je niet omheen gaan. Je kunt het hooguit een tijd ontkennen en negeren, maar het komt terug tot je een plekje hebt gegeven of je les hebt geleerd. We kennen allemaal de vergelijking met de bal die je onder water wilt duwen: hij komt telkens weer omhoog. Dus haal je kop uit het zand en leer ermee om te gaan in plaats van er omheen te gaan. Laat alle gevoelens er gewoon zijn!

Gevoelens willen gevoeld worden

Mag jouw kind verdrietig zijn? Heb oog voor de gevoelens van je kind.

Alle gevoelens mogen er zijn! Alle gevoelens zijn oké! Jouw kind mag er zijn! Jouw kind is oké!

Er is niets mis met rouw, er is niets mis met jou. Jouw verdriet mag er zijn!

Zoveel te voelen. Het is bijzonder als je daardoor niet in verwarring raakt. Dus kijk met je kind waar zijn gevoel vandaan komt en help hem met het ontwarren van al die gevoelens. Maar laat ze er wel zijn.

In de praktijk

Je kind heeft bepaalde verwachtingen. Hij hoopt dat het Sinterklaasfeest kan doorgaan, maar helaas gooit Corona roet in het eten. Hij spreekt hiermee zijn wens uit. Durft jouw kind uit te spreken wat hij hoopt, wat hij wenst? Je kind droomt van wat hij wenst en daar wordt hij blij van. En daardoor vergeet hij even zijn zorgen en angsten over wat er allemaal kan misgaan.

En als het dan niet kan doorgaan, valt al je hoop in duigen. Dat maakt je verdrietig, teleurgesteld of boos. Geef je kind tijd om dit verlies te incasseren. Hij heeft tijd nodig om zijn verwachtingen bij te stellen. Gun je kind die tijd en draag niet meteen een oplossing aan. Je kind mag gewoon verdrietig of teleurgesteld zijn. Dat is oké. Weet jij hoe jouw kind zich voelt? Laat alle gevoelens er gewoon zijn!

Weerbaar en veerkrachtig

Wanneer je kind leert omgaan met teleurstellingen en tegenslag, leert hij daarvan. Doordat hij ermee leert omgaan, leert hij dat hij er een volgende keer ook mee om kan gaan. Je kind kan ervaren: “Het is niet leuk, maar ik heb er wel van geleerd.” Hierdoor voelt hij zich weerbaar en veerkrachtig. Het maakt je kind sterker voor de teleurstellingen en tegenslagen die nog gaan komen. Gevoelens komen en gaan. Het is een soort golfbeweging: laat je kind meebewegen met de golven van zijn emoties. En jij beweegt met je kind mee.

7 Tips om de gevoelens van je kind er te laten zijn

Wil jij je kind leren met zijn gevoelens om te gaan zodat hij zich weerbaar en veerkrachtig voelt? Dit is wat jij kan doen om je kind bij te staan bij het leren omgaan met zijn gevoelens:

Sta stil bij de gevoelens van je kind.

Geef ruimte aan de gevoelens van je kind. Niet hollen, maar stilstaan. We zijn vaak geneigd om maar door te gaan, maar het is ook goed om op zijn tijd stil te staan. Door liefdevolle aandacht aan je kind te geven, laat je blijken er voor je kind te zijn.

Ga met je kind in gesprek over zijn gevoelens.

Door samen met je kind over zijn of haar gevoelens te praten, maak je je kind bewust van wat hij allemaal voelt. 

Bied een luisterend oor.

Soms is het voldoende dat je kind gewoon zijn verhaal bij je kwijt kan, dat hij zich gehoord voelt. Door er voor je kind te zijn en te luisteren zonder er een oordeel over te hebben, kan dit al voldoende zijn voor je kind en zich opgelucht voelen dat je zijn verhaal hebt aangehoord.

Geef je kind erkenning voor zijn gevoelens.

Ze mogen er zijn. Alle gevoelens mogen er zijn, niet alleen de leuke, maar ook de minder leuke. Laat je kind blijken dat het niet leuk is, maar dat het er wel gewoon bij hoort.

Toon begrip.

Benoem wat je ziet bij je kind: “Ik zie dat je verdrietig/boos/teleurgesteld bent. Het is ook helemaal niet leuk, he? Dat begrijp ik wel.”

Benader gevoel met gevoel, niet vanuit je hoofd.

Als volwassene ben je geneigd het te beredeneren. Als volwassenen “snappen” we over het algemeen waarom bepaalde maatregelen genomen worden, maar dat neemt niet weg dat je kind verdrietig/boos of teleurgesteld is. Laat dat gevoel er gewoon zijn en leef met je kind mee. Door het te beredeneren, bagatelliseer je het en ga je voorbij aan de gevoelens van je kind.

Ga niet meteen in de oplossingsstand.

Deze gevoelens moeten gevoeld worden. Als je ze blijft negeren, leer je er niet mee omgaan. Je schiet er niets mee op als je deze gevoelens wilt onderdrukken. Indirect geef je dan de boodschap: “Deze gevoelens mogen er niet zijn, jij mag er niet zijn met alles wat je voelt.“ Wanneer de heftigheid van het gevoel voorbij is en de gevoelens een plekje hebben gehad, kun je werken aan een groeimindset.

Oefening om samen met je kind te doen

Ga met je kind op een speelse manier het gesprek aan over emoties. Dit kan met de emotiekaarten van Stine Jensen op bovenstaande foto’s: een box vol emoties. Naast de kaarten is er ook een boek over: Alles wat ik voel. 

Wanneer je de emotiekaarten gebruikt, kun je er op verschillende manier mee spelen. Begin eens met je kind te laten kiezen welke emotiekaart hem het meest aanspreekt en vraag door aan je kind waarom dat zo is. Misschien kan je kind het toelichten met een voorbeeld.

Leer je kind om te gaan met teleurstellingen

Heeft jouw kind moeite om teleurstellingen te verwerken? Gun jij je kind meer veerkracht, dat je kind meer zelfvertrouwen krijgt door met teleurstellingen om te kunnen gaan? Op maandag 17 januari start weer een nieuwe training Word Je Krachtige Zelf. In een klein groepje gaan we samen praten, werken en spelen om het zelfvertrouwen te vergroten zodat jouw kind krachtig is.

Voor meer info klik hier. 

Hoe gaat jouw kind met teleurstelling om? Hoe ga je zelf met tegenslag om?

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *