Wat zegt jouw Kwezel tegen jou?

door | 0 Reacties

Het is vakantietijd. Je hoort de vogels fluiten als je wakker wordt. Je kijkt op je wekker en ziet dat het kwart over 8 is. De zon is al 3 uur wakker. Weer de zonsopkomst gemist. Je verlangt er al een paar maanden naar om die zonsopkomst weer te zien. Weer niet gelukt. Wat zegt jouw Kwezel tegen jou?

 

Goedemorgen!

Je staat op en kijkt in de spiegel. Goedemorgen, mooi mens! De slaap die je hebt gehad, heeft je goed gedaan: je ziet er uitgerust en stralend uit. Maar wat zegt jouw Kwezel? “Jammer van de zonsopkomst, hoor. Je had toch gewoon je wekker kunnen zetten? Beetje slap van je.” Je hoort wat je Kwezel zegt, maar luistert niet. Wat zegt jouw Kwezel tegen jou?

 

Het verschil tussen verlangen en realiteit

Soms is er een verschil tussen je verlangen en de realiteit. Dat verschil kan soms zo groot zijn, dat het lijkt alsof het niet meer te overbruggen is. Maar is dat ook echt zo? Het heeft vaak te maken met hoe je naar iets kijkt. Al lijkt het nog zo ver weg, wil dat niet zeggen dat het niet haalbaar is. Als jij verwacht, nog voordat je begonnen bent, dat je einddoel snel in zicht zal zijn, is dat geen realistische gedachte. Om ergens te komen, gaat dat vaak stap voor stap. One step at a time. 

 

Van verlangen naar realiteit

Persoonlijk houd ik erg van doelen stellen. Ik vind het fijn om ergens naar toe te werken. Hoe kom je bij je doel? Maak een lijstje of een schema en voila, na verloop van tijd was mijn verlangen gerealiseerd. Met wilskracht en doorzettingsvermogen ben ik altijd heel ver gekomen. Maar toen ging alles anders. Ik neem je mee op mijn reis. Lees hieronder verder.

 

Mijn reis (en de Kwezel ging mee)

Iets meer dan 5 maanden geleden, gleed ik uit onder de douche. Mijn kleine teen was gebroken, ik kreeg hechtingen en daarbovenop nog een ontsteking. Ik dacht dat ik dit varkentje wel even zou wassen. Binnen no time had ik mezelf weer up and running bedacht. Althans, dat verlangde ik en wilde ik erg graag (en fluisterde mijn Kwezel me in). 

Toen de ontsteking weer over was en de gebroken teen verder genas, voelde ik me erg vermoeid. Ik had weinig energie. Bloedprikken leverde eerst nog verhoogde ontstekingswaarden op, maar bij een tweede keer bloedprikken was alles weer normaal. Toch voelde ik me alles behalve “normaal”. Heel veel willen, maar heel weinig kunnen, leverden vooral frustraties en strijd op. Mijn Kwezel zei dat ik moest blijven vechten en vooral niet moest opgeven. Ik voelde dat het blijven vechten mij meer energie kostte dan het uiteindelijk opleverde. Ik moest stilstaan. Daar vond mijn Kwezel weer wat van. “Kom op, doorgaan zei de Kwezel. Geef niet op.”

 

Van wilskracht naar voelkracht

Oke, dit is wat het is, zei ik tegen mezelf. Ik gunde me tijd om stil te staan. Ik leerde compassie met mezelf te hebben. In het begin ging het mij nog steeds niet snel genoeg. Ik zag wel vooruitgang, twee stappen vooruit en eentje achteruit, maar ik wilde graag stap voor stap vooruit. En toen kwam het moment dat mijn willen er niet meer toe deed. Het ging om wat ik te voelen had.

 

Creëer een ander perspectief

Kijk naar wat wel lukt in plaats van wat niet lukt. Je verlegt hiermee je perspectief van een dip-denker, denken in problemen, naar een dim-denker, denken in mogelijkheden. Voordat je dat kunt, zul je stil moeten staan bij wat er is en de situatie accepteren. Zijn met wat is. Dat kan lastig zijn. Het helpt als je hierbij hulp zoekt. Het is oké als het even niet oké is. Wanneer je de tijd neemt om stil te staan, kun je ontdekken dat je even een zijweg neemt of misschien sla je juist wel een andere weg in.  

 

3 Geweldige tips om je Kwezel niet het roer over te laten nemen

Heb jij door dat het je Kwezel is die dingen tegen je zegt in plaats van jezelf? Wanneer je dat onderscheid kan maken, kun je het wel horen zonder ernaar te luisteren. Zorg dat jij aan het roer blijft in plaats van de Kwezel. De 3 geweldige tips die je hierbij helpen, staan hieronder:

  1. Sta jezelf toe om te voelen wat het met je doet. Willen en voelen kunnen met elkaar in conflict zijn. De les blijft zich herhalen tot je hem geleerd hebt. Het heeft geen zin het voelen uit de weg te gaan. Ga het aan en ga er doorheen. Onderzoek je gevoelens. Ik gebruik hiervoor de methodiek “GevoelsVerkenner” van Greetje Welten. Door op beeldende wijze met je gevoelens aan de slag te gaan, komen de inzichten als vanzelf tot je.
  2. Ontwikkel compassie voor jezelf. Wees zacht voor jezelf. Voor een ander heb je alle begrip, maar voor jezelf ben je vaak hard. Dat helpt je niet. Door zacht voor jezelf te zijn en met begrip en mildheid naar jezelf te kijken, kun je zijn met jezelf en de gevoelens die je ervaart toestaan. Het geeft je rust en je leert op een positieve manier naar jezelf te kijken. Wil je meer weten over zelfcompassie, lees dan een boek van Kristin Neff hierover.
  3. Accepteer de situatie. Accepteren is voor mij niet hetzelfde als “je erbij neerleggen”. Je ergens bij neerleggen, klinkt in mijn oren passief. Feiten zijn feiten en daar heb je geen invloed op. Kijk waar je wel invloed op hebt. Ik gebruik hiervoor de Cirkel van Invloed van Stephen Covey. Wil jij deze Cirkel van Invloed in pdf-vorm ontvangen, reageer hieronder met “JA”. Lees meer hierover in mijn andere artikel: https://jouwkrachtigekind.nl/hoe-krijgt-jouw-tiener-meer-grip-op-zichzelf/

 

Bonustip: Maak contact met jezelf. Kijk waar jij behoefte aan hebt zodat je weer opnieuw ontdekt wat voor jou belangrijk is en daarnaar kunt leven.

 

Oefening

Om in contact te komen met je behoeften, gebruik ik de Verbindingskaarten van De Verbindingsfirma. Dit is een prettige manier om te ontdekken waar jouw behoeften liggen. Je krijgt met deze kaarten inzichten bijvoorbeeld in wat voor jou belangrijk is of waar jij blij van wordt. Kies hier de 3 belangrijkste voor je uit.

 

Wat heeft jouw tiener nodig?

Heeft jouw tiener ook zo’n last van de Kwezel en probeert deze regelmatig het roer over te nemen? Ik geef jouw tiener handvatten zodat het de Kwezel kan horen, maar er niet naar luistert. Ik doe dit in een klein groepje met de workshop Ontdek Je Kwezel. Het is zo fijn om te weten dat je niet de enige bent. Samen gaan we aan de slag. Geef je tiener hier op voor de workshop: https://bit.ly/WorkshopOntdekJeKwezel28-8-23

PS: Ik heb mijn perspectief tijdelijk van zonsopkomst naar zonsondergang verandert.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *