Ziet jouw kind wie hij is en wat zijn talenten zijn?

door | 0 Reacties

 

Vanaf onze geboorte zijn we puur en echt. Als baby laat je je ouders blijken waar je behoefte aan hebt; je laat van je horen als je honger hebt en wilt eten, je laat van je horen als je moe bent en slaap nodig hebt of je laat van je horen, omdat je behoefte hebt aan warmte, veiligheid of aanraking. Zo puur, zo echt, zo jezelf zijn; we raken het vaak kwijt als we ouder worden. We passen ons aan en vergeten soms onze eigen behoeften te vervullen. Kun jij jezelf zien en jezelf zijn? Ziet jouw kind wie hij is en wat zijn talenten zijn?

 

Zie wie je bent

Om te zien wie je bent, heb je zelfkennis nodig. Maar hoe leer je dat? Ik zou er voor willen pleiten dat je dit als kind al op school leert. Jij doet er toe, zo klein als je bent. Weet jouw kind wat zijn wensen en behoeften zijn? Leren luisteren naar je lijf lukt vaak nog wel, omdat we een fysieke prikkel krijgen zoals honger, dorst of kou. Maar hoe herken je bij jezelf de behoefte aan aandacht, erkenning of respect? Dat is een stuk lastiger.

Als hooggevoelig persoon heb ik vaak behoefte om me even terug te trekken en op mezelf te zijn. Bijvoorbeeld even een boek lezen in alle rust en stilte. Alleen lukt dat niet altijd door drie kinderen die om aandacht of hulp vragen, werk en huishoudelijke taken. Ik merk dan dat ik knorrig wordt en kortaf doe. Als ik dat herken bij mezelf valt dat kwartje: ik heb tijd voor mezelf nodig, maar ben met hele andere dingen bezig. Zodra ik dat herken, kan ik ook mijn gedrag aanpassen en zorgen dat ik mijn behoefte vervul. Daarom neem ik mijn tijd voor mezelf al ’s ochtends vroeg voordat mijn kinderen wakker zijn zodat ik opgeladen aan mijn dag kan beginnen. Eerst alle aandacht aan mezelf besteden, daarna heb ik alle aandacht voor mijn kinderen.

Wees je bewust van wat je nodig hebt. Hiervoor is het belangrijk dat je je eigen behoeften herkent. En dat je zelf deze behoeften vervult. Wanneer je dat niet doet, word je ongelukkig. Je blijft je aanpassen aan je omgeving, bijvoorbeeld om aardig gevonden te worden of ergens bij te horen. Maar zo drijf je steeds verder af van wie je zelf bent. Zie jouw behoeften en zorg dat je ze vervult. Het is aan jou dit naar je omgeving te communiceren, om je behoeften uit te spreken. Wees duidelijk over wat je voelt en nodig hebt. Zorg dus dat je je bewust bent van je behoeften.

Ziet jouw kind wie hij is en wat zijn talenten zijn?

 

 

Zie je talenten

Om te zien wie je bent en vol zelfvertrouwen te zijn, is het noodzakelijk te zien wat jouw talenten zijn. Wanneer je echt jouw kwaliteiten ziet en waardeert, geeft dat een boost aan je zelfvertrouwen. Door jouw talenten te zien en erkennen, kun je jezelf zijn, vol zelfvertrouwen. Wanneer je jouw eigen kwaliteiten niet ziet, maakt dat je onzeker. Je twijfelt vaak en stelt jezelf vragen als: “Kan ik dat wel?” Of je ziet bepaalde kwaliteiten van jezelf niet als een talent, omdat je het vanzelfsprekend vindt dat je dat kan. Doordat je ergens van nature goed in bent, zie je gauw over het hoofd dat het echt een talent van je is wat niet iedereen heeft.

Leer jouw talenten te zien en te waarderen. Weg met die twijfels en onzekerheid. Je gunt je kind dat hij vol zelfvertrouwen is, dat hij in zijn kracht staat. Van twijfel naar blijdschap. Wanneer je kind inzicht in zijn talenten heeft, vergroot hij zijn zelfvertrouwen. Zie wie je bent om jezelf te zijn. Ziet jouw kind wie hij is en wat zijn talenten zijn?

 

Tip: Wees jezelf door je behoeften te herkennen en je talenten te zien

Help je kind bij het onder woorden brengen van zijn behoeften. Is je kind kortaf of boos, ga met je kind in gesprek. Er kan sprake zijn van een behoefte die niet vervuld is. Mijn hooggevoelige zoon gaat praten als hij wakker wordt en stopt pas met praten als hij gaat slapen. Ook kan hij heel erg uitweiden over iets. Wanneer mij dat niet uitkomt, communiceer ik dat ook naar hem en spreek ik af dat we er later op terug komen en ook wanneer dat is. Dat maakt het voor hem duidelijk. Maar ik hoor ook aan de intonatie in zijn stem wanneer iets niet kan wachten, bijvoorbeeld wanneer hij uit school komt. Vorige week kwam hij boos uit school. Hij praatte drukker en harder. Door met hem in gesprek te gaan, bleek dat er een onvervulde behoefte achter zat: hij voelde zich niet gezien en gehoord.

Door er voor mijn kind te zijn en naar hem te luisteren, voelde hij zich door mij gezien en gehoord. Soms is aanhoren voldoende. Maar soms, wanneer ik merk dat er sprake is van beperkende gedachten, probeer ik hem ook de andere kant van het verhaal te laten zien. Wanneer ik hem kan laten zien dat je dingen vanuit een ander perspectief kan bekijken, relativeert dat vaak dat boze gevoel. Natuurlijk mag het gevoel er zijn en is het belangrijk om je kind eerst te laten ontladen en pas daarna in gesprek te gaan. Maar door met je kind in gesprek te gaan, help je hem tot inzicht te komen in zijn behoeften en zijn talenten. Een talent van mijn zoon is dat hij goed over zijn gevoelens kan praten.

Juist door de interactie met de omgeving help je je kind zijn zelfkennis te vergroten. Wanneer je inzicht hebt in jouw behoeften en talenten kun je zien wie je bent en jezelf zijn. Door het herkennen van je behoeften, kun je ze gaan vervullen. Door het inzien van je talenten kun je jezelf zijn, vol zelfvertrouwen.

 

Inzicht in jouw talenten vergroot je zelfvertrouwen

Wil je zelf meer weten over wat Schatgravers voor jouw kind kan betekenen? Gun jij hem dat inzicht zodat hij zichzelf kan zijn vol zelfvertrouwen? Geef je op voor het gratis webinar Schatgraven. In dit interactieve webinar laat ik je kennismaken met een aantal waardevolle werkvormen van Schatgravers. Zo kan jij zelf ervaren wat deze prachtige tool voor jouw kind kan betekenen.

 

Zie wie je bent en welke talenten je hebt. Wanneer je inzicht hebt in jouw talenten, ben je vol zelfvertrouwen.

 

Zie jezelf –  wees jezelf!

 

Warme groet,

 

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *