Ziet jouw kind zijn eigenwaarde?

door | 0 Reacties

Kijkt jouw kind met liefde naar zichzelf? Of vergelijkt hij zich voortdurend met andere kinderen? En is dan zijn oordeel dat hij minder waard is dan dat andere kind? Er zijn altijd anderen die ergens beter in zijn dan jij, maar jij kan weer iets anders wat die ander niet kan. Jouw kwaliteiten, jouw talenten. Als je in verbinding bent met jezelf, doe je dingen die je leuk vindt en waar je blij van wordt. En vaak ben je daar ook goed in, is dat een talent van jou. Stop met vergelijken! Iedereen is uniek. Wees je krachtige zelf. Schat jezelf op waarde en zorg voor een realistisch, positief zelfbeeld. Ziet jouw kind zijn eigenwaarde?

Vergelijken 

Appels en peren zijn niet met elkaar te vergelijken, omdat ze allebei anders zijn. Ze hebben wel een overeenkomst en dat is dat het fruit is. Zo is het ook met kinderen; ze zijn allemaal kind, maar zijn allemaal uniek. Je vergelijken met anderen is een menselijk trekje. Wij volwassenen doen het net zo goed. Het gras bij de buren lijkt immers groener dan het jouwe, toch? Maar ook; ieder huisje heeft zijn kruisje. Ook al lijkt het gras soms groener bij de buren, is er misschien ook wel iets waar je geen weet van hebt. Zoals ik vorige week schreef dat iedereen zijn eigen gevecht heeft waar je vaak geen weet van hebt. Zelfs al zou het gras groener zijn, kun je je afvragen of het ze ook gelukkiger maakt. Vaak denk je zelf: “Als ik dit of dat kan, dan ben ik veel gelukkiger.” Het gaat uiteindelijk om het gevoel wat het je geeft. De vraag is of dat ook echt zo is. En zijn er meerdere wegen naar Rome, dus dat geluksgevoel kun je ook op een andere manier verkrijgen.

Oordelen

Wanneer je gaat vergelijken, ligt er ook vaak een oordeel op de loer. Dat een ander het beter doet dan jij. En daar gaat het vaak mis, omdat je daarmee jezelf naar beneden haalt. De ander heeft een talent dat hij goed ontwikkeld heeft. Bij jou is dat talent minder ontwikkeld, maar jij hebt weer een ander talent. Het is dus de kunst om je eigen talenten te zien. En zacht te zijn voor jezelf als je iets nog niet zo goed kan. Oftewel; het harde oordeel over jezelf achterwege te laten. Ziet jouw kind zijn eigenwaarde?

Zelfbeeld

Wanneer jij jezelf op waarde kan schatten, heb jij een realistisch en positief zelfbeeld. Dat betekent ook dat je een foutje mag maken, want dat hoort bij leren. En dat je dus ook iets niet hoeft te kunnen van jezelf, want van een ander hoeft dat meestal ook niet. Als je iets (nog) niet kan, betekent dat ook niet dat je daardoor minder waard bent.

Wanneer je een positief zelfbeeld hebt, heb je ook voldoende zelfvertrouwen waardoor je je krachtig voelt. Zorg dus dat jouw kind een positief beeld heeft van zichzelf.

Gedachten

Weet jij dat je zo’n 60 duizend gedachten per dag hebt? Daarvan is ongeveer 90 procent hetzelfde als de dag ervoor. En daarvan is 80% negatief! Kun je je dat voorstellen?

Wat jij denkt dat een ander over je denkt, denk je zelf. Denk daar maar eens over na.

Het goede nieuws is dat je je gedachten kunt trainen, net zoals je je spieren kunt trainen. Dit vraagt wel om oefening, bij voorkeur elke dag. Dit betekent dat je het langer dan 30 dagen volhoudt zodat het een nieuwe gewoonte van je is geworden. Dus ook na 30 dagen blijven volhouden.

 5 Tips om de eigenwaarde van je kind te vergroten

Wil jij ook dat je kind zijn gedachten leert trainen zodat zijn eigenwaarde stijgt en zijn zelfbeeld positiever wordt? Pas de volgende tips toe:

  1. Geef je kind complimenten op het proces, dus niet op het resultaat. Prijs dus zijn doorzettingsvermogen, dat hij het telkens blijft proberen ook al lukt het nog niet.
  2. Wanneer je kind een negatieve gedachte uitspreekt, vraag je of je kind de gedachte kan ombuigen naar een positieve gedachte. Is dit nog moeilijk? Misschien kan je er zelf één bedenken. Anders zijn de Helpende Gedachten van Adinda de Vreede ook heel fijn om te gebruiken.
  3. Wijs je kind op zijn talenten door de dingen te benoemen waar hij goed in is. Wil je op een speelse manier je kind inzicht in zijn talenten oftewel schatten geven, speel dan samen het spel Schatgravers. Als je interesse hebt, laat het dan weten. Je kunt het spel bij mij kopen.
  4. Lees met je kind het boek Tijger-Tijger is het waar van Byron Katie. De tekst wordt ondersteund door de mooie tekeningen die erbij staan. Het geeft inzicht in welke gedachten je soms hebt, maar ook dat je je af moet vragen of je gedachten wel waar zijn. Doordat je inzicht krijgt in je gedachten, krijg je ook andere gevoelens erbij. En dit leidt weer tot ander gedrag.
  5. Is jouw kind boos als iets niet gaat zoals hij dat wil? Vaak is hij boos op zichzelf en daarna verdrietig over zijn boze gedrag. Als hij in de spiegel kijkt, ziet hij dan niet het totaalplaatje. Een mooi geïllustreerd boek hierover is Draakje Vurig en de spiegel van Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen. Achter in het boek staan ook tips voor hoe je je kind kunt helpen om op een positievere manier naar zichzelf te kijken.
Opdracht

Vraag je kind om 5 dingen op te schrijven waar hij goed in is. Laat je kind dit papier mooi versieren en hang het in het zicht op. Je kind heeft dan een mooi geheugensteuntje voor als het een keertje wat minder gaat. Help je kind hieraan te herinneren.

Training Word Je Krachtige Zelf

Heeft jouw kind een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen? In de training Word Je Krachtige Zelf worden er in een klein groepje inzichten opgedaan over de talenten van jouw kind. Ook worden er oefeningen gedaan rondom zelfbeeld. Wil je meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Warme groet,

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *