3 Praktische tips om jouw kind te ondersteunen bij verandering

door | 0 Reacties

Moeite met verandering

Heeft jouw kind moeite met verandering? Of als er iets verandert, dat het lijkt dat je kind niet kan kiezen? Je probeert je kind te helpen, maar je loopt tegen een muur op. Telkens als je een advies geeft, krijg je als standaard antwoord: “weet ik niet”. Om gek van te worden. Hoe kun je je kind ondersteunen op een manier waar jullie allebei blij van worden? In dit artikel geef ik je 3 praktische tips om jouw kind te ondersteunen bij verandering.

 

Hoe kun je iets kiezen als je niet weet wat de verandering inhoudt?

Kinderen hebben tegenwoordig zoveel keuzes te maken, dat het handig is als ze keuzes kunnen maken die bij hun passen. Al van jongs af aan kun je kinderen laten kiezen: dat kan bijvoorbeeld met wat hij wil drinken of welk beleg hij op zijn brood wil. Maar stel nou dat je het nog nooit gegeten of gedronken hebt? Hoe kun je dan weten wat je kiest?

Soms is het belangrijker dat er gekozen wordt dan wat er gekozen wordt. Maak zelf een keuze, het gaat om de regie nemen. Bij het eten en drinken kan je dit doen door dingen te laten zien. Meestal weten ze dan al hoe het smaakt waardoor ze een bewuste keuze kunnen maken. Hier gaat nog een stap aan vooraf, namelijk de geur. Je kunt bijvoorbeeld van twee potten broodbeleg de deksel halen en je kind laten ruiken. Op basis van geur kan je kind dan een keuze maken. Blijf dit veel herhalen.

Mijn zoon krijgt bijvoorbeeld huiswerk op. Deze opdracht heeft hij nog nooit eerder gehad. Hij heeft dus geen idee hoelang het duurt om de opdracht te maken. Toch is het handig als hij leert een inschatting te maken hoeveel tijd hij nodig heeft voor deze opdracht. Vaak is dit een kwestie van veel oefenen en kijken of je een goede inschatting hebt gemaakt. Zo kun je telkens bijstellen als je te veel of te weinig tijd hebt ingeschat. Het is een leerproces dat je niet in 1 keer onder de knie hebt. Dat is oké; al doende leert men. Alleen is het lastig als je kind hierin vastloopt en niet om hulp vraagt.

 

Tips om blij van te worden

Hoe kun je je kind ondersteunen wanneer het gaat om leren kiezen en met veranderingen omgaan? Hieronder geef ik je 3 praktische tips om jouw kind te ondersteunen bij verandering.

Tip 1: Maak met je kind een afspraak wanneer je er samen voor gaat zitten. Zet je kind niet onder druk, maar geef je kind tijd om aan het idee te wennen. Wanneer je het gevoel hebt dat je kind het voor zich uitschuift, geef je je kind de keuze uit twee verschillende tijden om het te bespreken. Zo laat de keuze toch bij je kind en voorkom je dat uitstel afstel wordt. Mogelijk gaat dit nog met wat gemopper gepaard. Meestal heeft je kind dan moeite om hulp te accepteren. Dan zijn het zijn eigen overtuigingen die hem dwarszitten, vat het dus niet persoonlijk op. Neem het gemopper voor lief, zonder oordeel; je kind zal uiteindelijk blij zijn met je hulp.

Tip 2: Laat je kind een afweging maken. Laat je kind alles op papier zetten; aan de ene kant een rijtje met voordelen en aan de andere kant een lijstje met nadelen. Help je kind hierbij door het bespreekbaar te maken. Soms heeft hij er nog niet over nagedacht. Luister hiernaar zonder oordeel. Als iets nieuw is voor je kind kan hij zich heel kwetsbaar voelen. Wanneer jij hele directe feedback geeft, kan je kind dichtklappen. Dan zal hij niet meer gemotiveerd zijn om verder te gaan, dus wees mild.

Tip 3: Zorg voor visuele ondersteuning bij de afweging. Hiervoor heb ik een hele fijne oefening. Om te kijken of je wel of niet aan iets nieuws wil beginnen, moet een afweging maken. Je kunt, zoals op de foto, materialen uit de natuur gebruiken om te stapelen. Maak twee stapels; één met de voordelen en één met de nadelen (zoals bij tip 2 beschreven. Zo wordt snel en direct inzichtelijk welke stapel het grootst is. Succes met deze oefening. Ik ben benieuwd hoe deze oefening bij jouw kind heeft uitgepakt. Laat het me weten!

 

Uitnodiging

Loopt jouw kind vast bij het leren kiezen en heeft hij moeite met verandering? Slaat je kind al je adviezen in de wind en zie je dat er iets moet gebeuren? Heeft jouw kind ondersteuning nodig bij het toepassen van de 3 praktische tips bij verandering?

Plan een gratis kennismakingssessie met mij direct in mijn agenda hier. In gesprek met jou zal ik je nog meer tips geven om deze impasse te doorbreken. Doe het vandaag nog.

Ik ondersteun je graag.

 

Warme groet,

 

Simone

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *